Лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че синдикалната организация настоява Министерството на икономиката, енергетиката и туризма да обмисли и други варианти за ВМЗ-Сопот, ако кандидат-купувачът „ЕМКО" ЕООД не внесе обвързваща оферта за приватизация на предприятието, каквито индикации има. В Пловдив той посочи, че според него един от възможните варианти е вливане на ВМЗ в търговски дружества със 100 процента държавно участие.

„Такова е ТЕРЕМ. В момента очакванията са за 8 милиона печалба на предприятието за миналата година благодарение на това, че държавата намери начин да го натовари с поръчки", добави синдикалният лидер.

Той поясни, че от КНСБ вече са обсъждали с експерти на МИЕТ вливането на оръжейницата в ТЕРЕМ по време на неформални разговори. Най-неблагоприятният изход според него ще е обявяване на ВМЗ в несъстоятелност. Профсъюзът настоява да бъдат гарантирани поне минималните плащания за работниците от Сопот – по закон 60 процента от възнагражденията им, но не по-малко от минималната заплата за страната.