КНСБ се обърна към премиера Бойко Борисов за спасяването на металургичния комбинат Кремиковци АД. Според синдиката – високопоставени представители на изпълнителната власт не разбират фактологията и законовите процедури около предприятието.

Ако се стигне до неговото затваряне обаче, поне 4000 души ще изгубят работата си. След това ще последват масови уволнения и фалити на свързани по един или друг начин с комбината фирми. Само в БДЖ се очаква над 2 000 души да бъдат уволнени, поради ситуацията в Кремиковци АД, смятат от КНСБ.

Оттам допълват, че за охрана на площадката, съоръженията и цялата инфраструктура, която обхваща територия от 24 хиляди декара, също са необходими значителни средства. Тяхното осигуряване е нерешен проблем и отговорностите от евентуални безконтролни грабежи и други тежки престъпления ще останат за сметка на държавата. Такива примери и човешки жертви за други обекти са вече факт, припомнят от КНСБ.

Оттам настояват държавата да подкрепи оздравителния план за комбината, в същността на който е капитализация на дълговете му. Другият вариант за бъдещето на Кремиковци АД е ликвидация.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!