Британските медии разкриха кой е мистериозният купувач на мед за $ 1.5 млрд., сключил тази рекордна сделка на Лондонската борса за метали /London Metal Exchange/.

Той събуди любопитство, тъй като поръчаното количество от 350 хил. тона бе равно на близо половината от това, което се предлага на борсата. Покупката му бе повод за главоломен ръст в цената на медта с незабавна доставка, която се върна на предкризисните си нива от $ 8 700 за тон.

Високата цена обикновено събужда страховете, че на пазара може да се появи недостиг на метала, който има много широко приложение в индустрията - от производството на електронни прибори до влагането му в кабели. Търговците успокояват, че физически недостиг на суровина на пазара няма.

В търсенето на евентуалния играч, анализатори се досетиха, че инвестиционната банка JP Morgan създаде борсово - търгуван фонд ETF на база на борсовото представяне на жълтия метал.

Пред британския вестник Telegraph източник е съобщил, че играчът наедро е имено JP Morgan. Източникът добавя още, че тази покупка е само върхът на айсберга. От банката не коментират информацията.

Преди месец търговци писаха до службата за финансови разследвания Financial Services Authority (FSA) с искане да се преразгледа практиката за издаване на лицензи на фондове, тъй като те имат потенциал да формират пореден финансов балон. С лицензия за такива фондове вече се сдобиха BlackRock, Goldman Sachs и Deutsche Bank.

Според изчисленията, ако инвеститори влязат в тези фондове и запишат дялове от тях, то тези фондове имат стимул да изкупят голяма част от стоката, предлагана на борсата за метали в Лондон.

Притеснителен е самият модел на ETF-ите, който обвързва инвестицията с реалното представяне в търговията на физическия метал, без значение дали той ще бъде мед, олово, алуминий или никел. Когато връзката е между ETF -фонд и хартиени активи, като например фючърсни контракти, ситуацията е по-различна.

Според Даниел Мейджър, анализатор на търговията с метали в RBS, притеснителното в случая е, че няма буфер, който да възпре пазара, ако това продължи и нещо се случи. Веригата, по която се извършва снабдяването, може много лесно да бъде затегната заради тази ситуация, посочва експертът.

От борсата за метали в Лондон отклоняват въпросите за това имат ли наблюдения, че някой се опитва да завземе позиции на този пазар. Диармуид О'Хегърти признава, че до борсата са стигнали някои коментари в тази насока. Такива обстоятелства не са необичайни и борсата разполага с добре разработени процедури, за да въдворява ред на пазара.

О'Хегърти добавя, че търгуващите наедро не са повод за притеснения, защото по силата на пазарните правила, те трябва да предоставят под наем част от закупения актив. Това се прави, за да няма смущения във физическите доставки на металите.

И ако на борсата се опитват да успокоят инвеститорите, то миннодобивния гигант Rio Tinto предупреди миналата седмица, че през следващата година производството на мед ще бъде по-малко от очакваното. Освен това стачката в чилийската мина на Xstrata, която е третата по големина в света, най-вероятно ще продължи по-дълго, отколкото някои смятат. Telegraph

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!