Оптимистичен сценарий за изграждането на газовите връзки с част от съседните страни е развила Комисията за енергийно и водно регулиране в редовния си доклад до Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори и Европейската комисия за миналата година. Той предвижда тръбата със съседна Румъния да е готова още през тази година, въпреки че изграждането ѝ за пореден път удари на камък, а останалите - към Гърция, Сърбия и Турция - да заработят до 2018 г.

Парадоксът е, че строителството на румънската връзка на практика е спряло. Първите трудности дойдоха още през миналата година. Първо ставаше въпрос за "инженерни проблеми", а по-късно директно бе съобщено, че прокарването на тръбата под река Дунав среща непреодолими трудности. Срокът за пускането на тръбата, по която страната ни би могла да получава газ при евентуална криза с доставките, бе удължаван неколкократно. Дължината на трасето е общо 25 км, от които 15 км на българска и 7.5 км - на румънска територия. Подводният преход под Дунав е само 2.5 километра, пише "Сега".

В доклада на КЕВР е посочено, че строителството и монтажните работи по наземната част на газопровода са изпълнени и ако липсват проблеми, той може да започне работа още през 2015 г. Най-вероятно обаче срокът отново ще бъде отложен.

Преди няколко дни енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че е стартирала нова процедура за търсене на изпълнител на подводното трасе, което допълнително ще забави завършването на проекта.

Причината - българският оператор "Булгартрансгаз" не е успял да сключи договор с избрания в началото на лятото изпълнител "Станилов" ЕООД. Компанията не е успяла да се договори с подизпълнителя си - германската LMR Drilling GmbH.

"Това безспорно ще забави изграждането и довършването на интерконектора с Румъния, но ние сме оптимисти, че нещата ще се случат максимално бързо в рамките на това, което е определил законът като срок", каза още Петкова.

В доклада на КЕВР е включен и проектът "Южен поток", но за него е записано единствено, че е "налице неопределеност на концепцията за бъдещото му развитие". Включен е и кратък обзор за преговорите за газовата връзка с Турция, като е посочено, че газопроводът ще заработи през 2018 г. Връзката се точи повече от 4 години.