Вчера по време на тържествена церемония в столичен хотел бяха обявени победителите в конкурса за най-добри финансови специалисти на България – CFO на годината 2016. Организиран за трета поредна година от списание „Форбс“ и EY България, конкурсът отличава успешните финансови професионалисти и техните постижения през годината.

През 2016 г. в конкурса взеха участие финансови директори от различни сектори на икономиката: производство, услуги, търговия, бързооборотни стоки. За първа година сред участниците и финалистите имаше динамично развиващи се стартиращи бизнеси.

Оценката на кандидатите бе направена от жури в състав: проф. д.ик.н.  Бистра Боева, Университет за национално и световно стопанство; Данета Желева, главен изпълнителен директор Индустриален Холдинг България АД; Александър Пулев, главен банкер Европейска банка за възстановяване и развитие; Николай Генчев, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Застрахователна компания „УНИКА“ АД; Тодор Брешков, управляващ съдружник в Лoнч Хъб; Николай Андреев, главен финансов директор в Нова Броудкастинг Груп и CFO на годината за 2014.

А победителите в конкурса CFO на годината 2016 са:

В категория "Стратегия за развитие на финансовата функция" бе отличена Жанета Джамбазка, която има дългогодишен опит в застрахователния сектор в България.

В категория "Планиране и прогнозиране" приза грабна Лилия Хиц-Чолакова, която е с почти 25 години професионален опит в сферата на финансовия мениджмънт.

Славейко Славейков, главен финансов директор на голяма банка, стана победител в категория "Контрол и отчетност". Заема позицията от 7 години. Работи активно за позиционирането на финансовата функция на банката като стратегически партньор на всички останали звена. Обучава и възпитава финансово мислене и култура на всички нива в структурата на банката. През последната година и половина под негово ръководство са осъществени сложни процеси на оптимизация, автоматизация и дигитализация на процесите на контрол и отчетност в банката.

Ивелин Камбуров, главен финансов директор на небанкова финансова компания, е победител в категория "Ликвидност и риск". Когато преди 3 години се присъединява към екипа, г-н Камбуров има за задача да организира работата на финансовия отдел и да позиционира функцията пред ръководството на компанията. За по-малко от година финансовата функция заема своето водещо място и участва пряко в решенията, свързани със стратегическото развитие и цялостната дейност на дружеството.

Доротея Николова получи голямата награда за цялостен принос във финансовата функция в конкурса CFO на годината 2016.

Доротея Николова е изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Банка ДСК. От 11 години ръководи направление „Финанси и планиране“.  Отговаря за стратегическото планиране, финансовата, регулаторната и управленска отчетност, данъчното планиране. Резултатите от работата на г-жа Николова намират отражение в отличния финансов резултат на Банка ДСК за 2015 година – рекорден за Банка ДСК, но и за банковата система в България. Банката постига ръст на печалбата в размер на 35,3%.

За конкурса

Конкурсът за наградата CFO на годината се организира като част от CFO Форум с цел да отличи успешни финансови лидери с принос както към развитието на професията, така и към развитието на своята компания и екип.  Основната мисия на конкурса е да даде повече популярност на професията на финансовите директори и на добрите практики, които финансовите специалисти прилагат. Целта на конкурса е да създава и развива финансовата общност в страната.лостната дейност на дружеството.