От близо 1.5 млрд. лв., колкото е общият ни стокооборот с Русия към края на 2013 г., от санкциите ще бъдат засегнати 2.5%. Това съобщава „24 часа“, цитирайки зам.-председателят на БСК Камен Колев.

 

От бизнес организацията са се запознали с официалния списък със стоки, попадащи под забрана, и са установили, че той не засяга онези сектори, които заемат голям дял от износа ни към Русия, като лекарства, козметика, вина и напитки. Лекарствения износ например е около 30% от целия стокооборот, а над 3.5% се падат на вина и напитки.

 

Реално от забраната ще пострадат най-силно износът на пресни плодове и зеленчуци - с около 1% дял, и този на млечни произведения, който е около 0.5 на сто.

 

От министерството на икономиката вчера съобщиха, че според статистиката износът за Русия за 2013 г. е за 573.5 млн. евро, което е 2.6% от целия на страната. Селскостопанските и хранителните стоки съставляват 53.4 млн. евро или 9.3% от него.

 

Малко над 10.5 млн. лв. Толкова е стойността на продуктите от забранения списък, които български компании са изнесли за Русия до средата на 2014 г., съобщава „Капитал“.

 

По принцип е трудно за българските компании да изнасят плодове и зеленчуци в Русия заради конкуренцията от Сърбия, Турция и Македония, които имат двустранни споразумения за търговия, за разлика от България.

 

Пресните плодове изнесени за Русия през миналата година са били на стойност 11.9 млн. Лева, а зеленчуците – за 688 хил. лева,според Димитър Зоров, който е шеф на браншовата организация.

 

Месопреработвателните компании не са засегнати от санкциите - от години България не продава там никакви месни продукти. Последният износ на прясно или замразено месо е бил през 2010 г., а от 2012 г. досега вече няма и продажби на осолени и пушени меса.

 

През цялата минала година България е изнесла за Русия продукти от забранителния списък на обща стойност 18.15 млн. лв., като в сравнение с предишните три години има осезаем спад. Най-голям дял имат плодовете - пресни или замразени, но дори санкциите да се запазят за дълго време, сериозен пряк ефект върху цялата икономика няма да има.

 

Причините са две - първо, производството на плодове и зеленчуци в България е малко, едва задоволява вътрешния пазар в пика на сезона. Второ - тази година е имало потенциал за повече износ, но градушките и дъждовете са съсипали голяма част от реколтата, така че и със забрана, и без нея, на руския пазар са продадени много малко плодове и зеленчуци.

 

Консервната индустрия у нас ще понесе най-големи загуби от въведеното от Русия ембарго за внос на хранителни продукти от страните от Европейския съюз, според „Монитор“. Една пета от българският експорт на консерви отива за руския пазар, по данни на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, а през миналата година на Москва са били реализирани такива продукти на стойност 14.5 млн. лева.