Бум на даренията непосредствено преди евроизборите е отчела коалиция "България без цензура". Само от 28 май до 31 май броят на декларираните пред Сметната палата суми е нараснал пет пъти - от 98 на 500. Общата сума пък е скочила от 315 950 лв. на 1 203 250 лв. Това показват данните на Института за развитие на публичната среда, които са базирани на подадената от коалицията информация към Сметната палата, пише "Сега".

Близо половината от прихода на ББЦ - 570 хил. лв., е генериран от дарения на стойност 10 000 лв. Според правилата даренията до 1000 лв. могат да се предоставят и в брой, всичко над тази стойност трябва да се превежда задължително по банков път. Когато размерът на дарените средства е над 1000 лв., Сметната палата извършва проверка за съответствие между размера на дарените или предоставени за съответната предизборна кампания средства и размера на доходите на лицето. Проверката обхваща периода от произвеждането на предходните избори от същия вид до деня на подаване на съответната декларация.

От данните в палатата става ясно обаче, че за 177 дарения, или 49% от всички, няма декларации за произход на средствата. Анализът на данните показва, че има дарители, които са дали двойно над позволения лимит от 10 000 лв.

Регистърът показва също, че в Благоевград са лидери по размер на дарени средства за коалицията.

 

Данните на Института за развитие на публичната среда показват още, че "България без цензура" е водила една от най-скъпите кампании в медиите на стойност 1 095 865.85 лв. Данните в изследването обаче са само от публикувани договори с 16 медии. Коалицията е имало общо договори с 38 медии, но за 22 от тях няма публична информация.

 

Алтернативен бюджет на изразходваните от коалиция "България без цензура" средства прави в последния си брой и "Капитал". Изчисленията показват драстични разминавания с обявените суми пред Сметната палата. Само в месеците на кампанията коалицията е изхарчила 3.7 млн. лв. Сумата не включва парите за храна и разходите за транспорт на застъпниците.