Да измериш колко ток харчи твоето жилище става все по-лесно. Вече има базирано в интернет приложение, с което можеш да сметнеш не само разходите в твоя апартамент, но дори и тези на съседа, а защо не и на целия блок.

 

За разработването на тази програма благодарим на екипа от млади български специалисти, които са решили да обединят талант и знания в създаването на нещо полезно, което може да се ползва в цяло Европа.

 

Представяме ви Мартин Гогов и Мирослав Братанов, част от екипа на Gnergy, който е убеден, че е напипал пазарна ниша, а продуктът, който е създал, ще ги направи успешни и извън пределите на страната. Те гостуваха в предаването ИконоМикс по Дарик радио.

 

Какво прави софтуерът, който сте разработили?

Мартин: Софтуерът, който разработихме, помага за спестяване на енергия в сградите. Преценихме, че има място за развитие в тази насока и съответно се насочихме на там.

Мирослав: Има варианти, при които да си осигурим необходимия топлинен комфорт на по-ниски цени. Един такъв вариант е подобряване на сградната обвивка на жилището и от там просто да намалим загубите на енергия.

Да, но това е нещо, което всеки знае. Всеки знае, че е хубаво да има изолация, качествена дограма, енергоспестяващи уреди. Вашият софтуер нещо повече казва ли на собствениците на жилища?

Мирослав: Ако направим сравнение със софтуерите, които се използват сега, те ползват определена методика, която пресмята годишния разход на енергия. Новото, което можем да кажем ние с нашия софтуер, е по-детайлно представяне на информацията. Тъй като ние можем да  въвеждаме по-детайлна информация, съответно можем да получим по детайлни резултати.



Добре, да си представим, че съм съм собственик на жилище, облицовала съм си стените с изолация и съм си сменила дограмата с по-хубава. Може ли да се окаже, че има още на къде да работя, за да постигна по-добри енергийни спестявания в моето жилище?

Мирослав: Има го и този вариант, защото обикновено вътрешните стени на жилищата не се изолират. Така когато вашата отоплителна система работи, на съседите печката може и да не работи. Дори и в случаите, когато говорим за централно топлоснабдяване, вашият радиатор може да работи, но съседът да си го е изключил. Това съответно води до загуби през вътрешните стени между вашето и неговото жилище. Загуби за вас, печалби за съседите. 

Може би малко хора знаят, че повечето стари панелни блокове са били строени с идеята стълбищната клетка да се отоплява. Всички обаче знаем, че това масово не се прави. Или радиаторите са свалени от стените, или просто не работят. В същото време стените, граничещи със стълбищната клетка, не са топлинно изолирани. От там се генерират сериозни загуби на енергия. Така че дори и да сме изолирали всички външни стени, остават ето тези между отопляема зона и неотопляема зона, което генерира разход.

Как можем да минимизираме този разход?

Мирослав: Най-бързото нещо, за което се сещам, е вариант за топлинно изолиране на тези вътрешни стени. Или ако е първи етаж, над мазета, това също е неотопляема зона, където   може да се положи топлинна изолация на тавана на мазето. Всички тези неща се предвиждат при строителството на нови сгради, но старите го нямат и там често трябва да се правят подобрения. 

Дали сте смятали един стандартен 8 етажен панелен блок, строен 80-те години, колко енергия гълта от тези неотопляеми зони, които са необлицовани?

Мирослав: Не мога да ви кажа точно. Последно смятахме пример с 4-етажен панелен блок.

Мартин: Просто нещата варират от сграда до сграда и съответно не може да осредним резултатите. Който желае, може да ползва софтуера , да сметне сградата, която го интересува и да получи конкретни числа.

А във вашия експеримент с 4-етажния блок какво се получава?

Мирослав: Консумираната енергия, която се получава годишно, е от 253 MWh, при положение, че вътре се поддържа температура 22 градуса когато хората са там и 18 градуса, когато хората ги няма

А това отговаря ли на стандартите?

Мирослав: Не, не отговаря на стандартите. Ако трябва да се вмести в тях, сградата трябва да консумира  около 200 MWh, тоест потенциала за спестяване е 50.



Този софтуер може ли да бъде използван от жителите на тази сграда, за да могат да видят те колко повече потребяват? Може ли да им каже ли как да оптимизират изолацията на сградата така, че да започнат да плащат вместо 20 хил. за ток, по-малко, например 10 хил. лв.?

Мартин: Софтеурът като цяло е предназначен за професионалисти, проектанти, енергийни одитори, но за разлика от съществуващите решения, той е уеб приложение, тоест може да отворите един браузър, да се регистрирате вътре и например следния сценарий може да се разиграе: професионалистите се събират, правят обследването на сградата, правят енергийните анализи и на инвеститора, който е крайният потребител, се представя един лист с резултати, в който всичко е разписано по апартаменти или по пера - колко отиват за отопление , колко за охлаждане и така нататък.

Аз съм си правил разигравка с моя апартамент, тъй като аз също живея в панелен блок, и вътре човек може да види в лева как се случва това. Може да си играе с различните източници и в общи линии един човек , който дори не е професионалист, но има някакви познания по темата, може да се заиграе, да експериментира с числата и да получи адекватни резултати

Ние мислим как софтуера да бъде опростен така че, както сега съм донесъл един iPad, аз да мога на него да си го отворя, да си въведа данни за моята къща и да получа някакви резултати. Аз искам, като потребител, да мога да отговоря на един прост въпрос, например -  аз искам да си сложа топлоизолация от производителя Х и да видя какво ще се случи, ако го направя.

Може ли този софтуер да е от помощ на хората, които оглеждат жилище за покупка и искат да знаят предварително колко ще им струва да го отопляват през зимата?

Мартин: Един от нашите колеги във фирмата си купи наскоро ново жилище и много се зарадва когато видя подробната разбивка на всичките разходи за един такъв апартамент. Той беше много радостен, че е направил добър избор. Така че софтуерът може да се ползва и за такива случаи, да.

Ако трябва да обобщим: във вашия софтуер се вкарват едни параметри, а резултатите, които се получават какви са точно? Освен информация за това колко ще потребява като енергия това жилище има ли и данни колко може да спести?

Мирослав: Това зависи от детайлността на входните данни, които въвеждате. Ако аз например съм въвел информацията с точност до малкото котлонче на печката, на което аз сутрин си слагам джезвето, за да си направя кафе и съм уточнил, че то работи по 30 минути сутрин, тогава аз мога да кажа, че ето това котлонче ми трупа съответната сума върху сметката за ток.

Вашият софтуер е вече готов, нали така?

Мартин: Да, нашият софтуер е публично отворен,  всеки, който иска, може да го види и да го изпробва.

На кого ще го предлагате?

Мартин: Като за начало на специалисти по енергийни обследвания, а също и на проектантите, които се занимават с проектирането на сгради, тъй като те също трябва да правят оценки на енергийната ефективност. В дългосрочен план искаме да направим олекотена версия, която да свърши работа и на вас, и на нас като обикновени потребители на жилища.

Но хубавото е, че българското законодателство е базирано на европейското, тоест нашия софтуер, бидейки съвместим с българските норми, е съвместим и с европейските. Нашата цел е да излезем на големия европейски пазар, в държави като Германия, Великобритания Австрия, където и самите хора имат много по-големи разбирания за енергийната ефективност и като цяло има по-голямо търсене.

Това първият български такъв софтуер ли е?

Мирослав: Не е първият, но е първият уеб базиран.

А вие имате самочувствие, че ще го наложите дори в страни като Германия, където сами казахте, че културата в това отношение е доста по-висока. Най-вероятно обаче и софтуерите, които имат там, са доста развивани и разработвани...

Мартин: Като цяло и по другите държави има софтуери, ние сме правили пазарни проучвания, разглеждали сме продуктите, но смятаме, че имаме предимство в леснотата на употреба. Това, че софтуерът е уеб базиран, позволява на екипи от специалисти да работят заедно върху един проект, а не всеки поотделно да си свърши неговата работа. И смятаме, че нашият софтуер е достатъчно мощен да излезе на европейския пазар и да се конкурира успешно и с други продукти.

Защо решихте точно в областта на енергийна ефективност да направите нещо?

Мартин: Аз лично съм завършил предприемачество в Софийския университет. Направихме една фирма и бидейки софтуерни специалисти се чудехме какво по-различно можем да направим от това, което масово се предлага в момента като проекти. Това, което предлагат  по-голяма част от стартиращите фирми в момента са социални мрежи, защото това е популярно в момента. Ние обаче решихме да направим по-добър продукт в сфера, в която има незапълнени ниши и която решава истински проблем, защото енергийната ефективност е много наболял проблем, има директиви, работи се в тази насока, Германия се отказа от ядрената енергия... За нас това е една идея по-важно от това да гледаме снимките на приятелите със във Facebook и затова решихме да положим усилия в тази насока.