18-20 колонки за зареждане на електромобили в София и Варна ще бъдат пуснати в действие с участието на Siemens.

 

Германската компания ще достави основната част от колонките за зареждане и осигуряване на система за управление, която включва комуникация и лоуд мениджмънт. Работата по инсталирането на станциите ще започне в началото на лятото в София, като изпълнител на проекта е Ренърджи ООД.

 

За да ползваме свободно електромобили, освен инфраструктура ни трябват също и информационни технологии, и комуникация , коментира Ралф Бишур“, мениджър Корпоративно развитие в сектор Енергетика на Siemens в Мюнхен.

 

Според него, в близко бъдеще собственикът на електромобил ще може освен да зарежда колата си евтино, да бъде и търговец на електроенергия – т.е. да зарежда с ток на ниска цена през нощта и да отдава ток към мрежата в пикови моменти, когато цената му е висока.

 

В момента Siemens разработва много пилотни проекти, свързани с електромобилност, в Европа, Азия и Америка.

 

Само в Германия има 8 текущи проекта, един от най-успешните от които е този с BMW и модела MINI. Той се реализира в периода от март 2010 до юни 2011 г. в района на Мюнхен.

 

Целта му е да проучи поведението и предпочитанията на потребителите, на които са предоставени 40 тестови MINI-E автомобили. В рамките на проекта ще бъде разработена и тествана инфраструктура за зареждане, която включва 32 обществени и 36 домашни зарядни станции.

 

Иновативните решения в електромобилността са част от портфолиото на Siemens, като според компанията, благодарение на тях през 2010 г. клиентите им в световен мащаб са спестили близо 300 млн. тона въглеродни емисии – количество, равно на отделеното от 6 от най-големите градове на планетата.