Специална комисия за проверка на всички 5 000 замени на земеделски земи от Държавния поземлен фонд е създадена със заповед на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, съобщиха от аграрното ведомство.

От министерството уточняват, че това се е случило веднага след като Софийската районна прокуратура е възложила с постановление да бъде направена проверка от Инспектората на министерството. В комисията влизат служители на Инспектората, правна дирекция и др. компетентни структури на Министерството на земеделието и храните /МЗХ/.

Комисията подпомага дейността на прокуратурата и трябва да провери всички 5000 сделки в периода 1999 – 2009 г., сключени от предните ръководства на министерството, обясняват от пресслужбата на ведомството. Експертите извършват административни проверки на заповедите, съгласувателните процедури и цялостните процедури за допуснати нарушения.

Техен ангажимент е след края на проверката на преписките да изпращат доклади до прокуратурата.

По-рано днес главният прокурор Борис Велчев съобщи, че Софийската районна прокуратура разследва 20 случая на заменки на земеделски земи.