Да отпадне правото само лицензирани лица да изкупуват суров тютюн у нас приеха на първо четене депутатите от комисията по земеделие и гори в Народното събрание.

Тази промяна е заложена в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за тютюна и тютюневите изделия, който група депутати от ГЕРБ внесоха в средата на миналия месец. От ГЕРБ обясниха, че промените целят да се либерализира пазарът на суровия и непреработен тютюн. Това ще стане като отпаднат монополите на регистрираните изкупвачи и се разреши износът за страни от Европейския съюз. Юнал Тасим от ДПС определи промените в закона като лобистки. “Аз твърдя, че в цял свят, а най-добре е да се провери в Европа, че България ще бъде единствената държава, която маха лицензионен режим за изкупуване и преработка на тютюн. България ще бъде единствената държава, която се отказва от държавни помощи по отношение на тютюна. Сега отивате съвсем по волята на малко тарикати в България, предишни предприемачи по тази тема, ама този закон не е ваш”, каза Тасим. 

Идеята да се наложи нелицензионният принцип на търговия е самите тютюнопроизводители да избират на кого и къде да продават продукцията си, обясни депутатът от ГЕРБ Георги Андонов. "Тъй като се заговори за лобизъм и не знам какво, искам да ви кажа следното: в България регистрираните фирми са 21. българия със закон гарантира собствената си суровина на собствените си производители на тези 21 фирми", обясни Андонов.

Според вносителите чрез промените в закона ще се прекрати практиката на картелните споразумения между регистрираните към момента фирми. „Налагаме принципите на пазарната търговия”, обобщи Георги Андонов.