Агенция за изследване на климата към ООН съобщи, че концентрацията на парникови газове в атмосферата е достигнала рекордно високо равнище през 2011 г, предаде BBC.

 

Световната метеорологична организация отчита средното количество на въглероден диоксид във въздуха е била 391 части на милион, или с 40% повече отколкото в постиндустриалната епоха.

 

Според WMO е налице 30% увеличение на парниковия ефект върху глобалния климат между 1990 и 2011 г, 85% от което се дължи на влиянието на въглеродния диоксид, отделян при изгарянето на изкопаеми горива.

 

Генералният секретар на WMO Мишел Жаро каза днес, че от 1750 г. насам в атмосферата са добавени 350 милиарда метрични тона въглероден диоксид, които „ще останат там продължение на векове, причинявайки допълнително затопляне на климата с въздействие върху всички аспекти на живота на Земята".

 

Концентрацията на метан, друг парников газ, които има още по драматичен ефект за глобалното затопляне, е достигнала рекордните 1 813 части на милиард.

 

Нивата на азотен диоксид, който е 300 пъти по активен по отношение на глобалното затопляне от въглеродния диоксид са нараснали до също рекордните 324 части на милиард.