Талибаните превзеха Кундуз, един от най-големите градове в Афганистан. Събитията доста приличат на тези в Ирак през миналата година, когато Ислямска държава изненадващо атакува Мосул и започна масирано настъпление срещу Багдад.

За първи път от 2001 г., когато САЩ обявиха война на тероризма и окупираха голяма част от Афганистан, талибаните превземат голям град, който при това е столица на провинция.

Преди месец Централното разузнавателно управление обяви, че е имало среща между лидерите на талибаните и представители на Ислямска държава, на която част от афганистанските водачи са се заклели във вярност към групировката, действаща в Ирак и Сирия.

Сега изглежда тактиката на джихадистите се използва в Афганистан. След като лидерът на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади беше ликвидиран при въздушно нападение срещу втория по големина иракски град, Мосул, групировката на практика се контролира от бивши иракски военни от армията на Садам Хюсеин, търсещи реванш срещу САЩ.

„Талибаните превзеха града, но нашите сили все още се съпротивляват в някои квартали“, коментира говорителят на полицията в Кундуз Сайед Хусайни. Очаква се силите на правителството в Кабул да се опитат да спрат талибаните, преди те да са повторили успехите на ислямска държава в Ирак и Сирия

Афганистанските медии съобщават, че улиците на Кундуз за покрити с тела на загинали в битката.

До скоро талибаните стояха встрани от афганистанските градове, контролирайки повечето села и търговията с опиум. Сега те сменят тактиката.

Кундуз има и сериозно стратегическо значение. В покрайнините на града се намира построена от американци и германци военна база, която беше завещана на афганистанската армия, след изтеглянето на НАТО от страната преди 9 месеца.

Столицата на едноименната провинция беше последната голяма талибанска крепост в северен Афганистан през 2001 г.

Междувременно в почивните дни, Ислямска държава стартира координирани нападения срещу полицейски контролно-пропускателни пунктове в източната провинция Нангархар, убивайки най-малко трима офицери.

Кризата в Афганистан сама по себе си не представлява сериозна международна заплаха, но създава опасност за съседен Пакистан, който разполага с ядрени оръжия. Така настъплението на Ислямска държава в централна Азия може да дестабилизира целия континент.