"Република Корея е приоритетен търговско-икономически партньор на България в района на Югоизточна Азия", каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при откриването на бизнес конференцията на тема "Споразумение за свободна търговия ЕС – Република Корея-нарастващи възможности за България и Корея".

Форумът е организиран от Атлантическия клуб в България и посолство на Република Корея в страната.

От ноември в Сеул започва работа български търговски представител. През миналата година общият размер на стокообмена между България и Корея е 224 милиона щатски долара, като България е изнесла за Корея стоки и услуги на стойност 124 милиона щатски долара.

Тенденцията за нарастване на стокообмена, която се наблюдава от 2009 година се запазва и през първaта половина на тази година.

Министърът обясни, че след влязлото в сила през юли споразумение между ЕС и Корея, за премахване на вносните мита за европейските стоки на корейския пазар българския бизнес ще спести ресурс ще бъде по-конкурентноспособен.

Вече над 90 % от износа на български промишлени стоки за Корея не се облага с мита. Става въпрос за основни експортни стоки. . Сред тях са антибиотици, пшеница, хидравлични двигатели, електрически прекъсвачи, интегрални схеми и други.

"Усилията ни са насочени към привличане на корейски инвестиции в перспективни сектори като електроника и електротехника, производство на автомобилни части, машиностроене, електромобили, информационни технологии, селско стопанство, хранително-вкусова промишленост, енергетика, транспорт и логистика, изграждане на технологични паркове и индустриални зони", обясни Трайков.

Според него, "България има потенциал да играе ролята на входна врата за корейските стоки към европейския пазар."