Компаниите, включени в индекса Standard & Poor’s 500, са на път да отчетат най-големия ръст на печалбите в корпоративна Америка от 1900 г. насам, показват последните данни, компилирани от Bloomberg.

След като корпоративните печалби се сринаха с 92% по време на световната финансова криза, за последните две години корпоративните печалби нараснаха 13 пъти.

Възстановяването на корпоративните печалби до нивата преди последната криза ще изискват 50 месеца, считат анализаторите. За сравнение, кризата след пукането на дот – ком балона доведе до 55% спад на печалбите и бяха нужни 52 месеца за възстановяването им. След като паднаха с 67% след Голямата депресия, печалбите на компаниите се възстановиха на същото ниво чак след 19 години.

Дотук през годината индексът S&P500 се покачи с 6%, но актуалните му стойности са по-ниски от нивата на 18 февруари. Инвеститорското доверие беше сериозно разколебано от кризата в Близкия Изток и земетресението в Япония. Така или иначе, темпът на поскъпване на акциите от 9 март 2009 г. до сега е най-бързият от 1900 г. насам.

Посланието на анализаторите е, че докато печалбите на компаниите стремително се покачват, цената на акциите изостава, като широкият индекс на Wall Street се покачи „само“ с 97%.

Компаниите от S&P 500 се очаква през август да поставят рекорд, гарантирайки средно 91 долара печалба на акция, погледнато 12 месеца назад – показват други данни, събрани от Bloomberg. Това, претеглено спрямо инфлацията, е най-високата печалба в корпоративния сектор на САЩ. Дотук рекордът се държи от печалба от 90 долара на акция през третото тримесечие на 2007 г. През март 2009 г. печалбата се срина до 7 долара на акция.

Въпросът е, има ли фундаменти това нечувано надуване на печалбите на компаниите в САЩ? Според някои коментатори, твърдо да. След като разходите на правителството помогнаха печалбите да се вдигнат от най-ниското ниво от Голямата депресия насам, последващият им ръст се гарантира от възстановяването на потребителските разходи.

Според други анализатори, твърдо не. Печалбите са се покачили от правителствените стимули. Но стимулите не са вечни и печалбите ще се свият – или поне ще се свият към средните равнища.

Миналата година федералното правителство формира с разходите си 24% от БВП на САЩ. Това е най-високият дял на държавните разходи в икономиката от 1945 г. насам, когато Вашингтон допринесе за 26% от БВП на САЩ. За борба с финансовата криза след кризата от 2008 г. бяха похарчени 12 трилиона долара.

Ако печалбите на компаниите са толкова високи, колкото анализаторите очакват, те ще са с 60% по-високи от средното значение за последните 10 години. За последните 60 години подобни нива са се случвали само на върха на инвестиционната активност – през декември 2006 г. и август 2000 г.

Според фондов мениджър, моментът е подходящ за покупка на акции, тъй като индексът S&P 500 се очаква да скочи с още 25%, след като масовият инвеститор в следващите 18 месеца добие кураж.

Кои са „героите“, които възстановиха рекордните заглавия за корпоративните печалби? На първо място AIG. Застрахователният гигант, който успя да загуби 95.8 млрд. долара за 12 месеца, е на път да отчете печалба от 7.8 млрд. долара. Миналата година пък ConocoPhillips спечели 11.4 млрд. долара, след като загуби 20.3 млрд. долара през 2009 г. За първото тримесечие на тази година се очакват 22% по-високи печалби.

А Apple, които спечелиха 16.6 млрд. долара през 2010 г., очакват с 54% повече за фискалната година, завършваща през септември.

В момента компаниите в рамките на S&P 500 се търгуват на ниво 13.7 пъти очакваните печалби за 2011 г., докато средната пазарна цена на акциите от 1900 г. насам е 15.7 пъти годишната печалба на компаниите.

Средното значение на прогнозите на експертите говори за още по-високи печалби през тази година, в размер на 95.21 долара на всяка акция в рамките на индекса. Но нещата могат да се развият още по-оптимистично за американския фондов пазар – през всяко от последните осем тримесечия, корпоративните печалби надхвърляха прогнозите на анализаторите.

Сравнете обаче с мнението на прочутия икономист Робърт Шилер, който в интервю отново за Bloomberg предупреждава, че акциите в САЩ са скъпи. Циклично изгладеният индекс цени / печалби на S&P 500, показател измислен от самия Шилер, е с 41% по-висок по сравнение със средните му стойности от 1900 г. насам.

Така или иначе, печалбите на компаниите са огромни, възлизайки на 940 млрд. долара кеш след финансовата криза. Какво се прави с тези печалби? През 2011 г. са одобрени с 38% повече обратни изкупувания на акции от компаниите спрямо предходната година. Това също е индикатор, че акциите са изгодно вложение.

 

Не е препоръка за инвестиционно решение!