Единственият начин за решаване на социалните проблеми е през защита правата на хората и собствеността, през предприемачеството и икономическото развитие, и то през частната предприемаческа инициатива, а не през работните места, които създава държавата. Това каза лидерът на ДСБ Иван Костов пред БНТ.

Според него най-прекият и бърз начин за справяне с безработицата е „държавата да създаде предпоставки тези малки и средни фирми, които са се оказали във фризера, да назначат по още един човек”. 

Костов заяви, че огромните проблеми в енергетиката се дължат на липсата на регулация и контрол, както и на лоша политика в сектора. Според него НЕК трябва да бъде приведена с изискванията на конкурентния пазар, защото в противен случай тя ще влезе във фалит и ще бъде осъдена за нарушаване на конкуренцията от европейските органи.

„То е въпрос на един анализ и на управленски решения. Ако искаме бързо да намалее натиска върху формирането на цената, атакуваме там, където е най-големият натиск за вдигане на цената на тока”, обясни Костов.