Димитър Костов е кандидатът за надзорник над банките. Кандидатурата му е представена пред управляващите парламентрани партии и БСП.

 

Подуправителят на БНБ Димитър Костов най-вероятно ще оглави "Банков надзор", научи "Капитал" от представители на различни политически партии, включително управляващите. Той ще замени на поста освободения от парламента в сряда Цветан Гунев, който пое надзора над банковата дейност през юни 2013 г., но заради КТБ от средата на юни 2014 г. фактически не изпълнява правомощията си.

Името на Костов вече се споменава като най-вероятна номинация в парламента, като на заседание на групата на БСП в четвъртък депутатите от партията са получили "предварителната информация", че предстои кандидатурата му да бъде внесена следващата седмица, пише "Дневник".

 

Информацията съобщи в профила си във Facebook и депутата от БСП Георги Кадиев, който пише, че ГЕРБ ще номинира Костов на мястото на Гунев.

 

"Когато има какво да се каже, ще го кажем", коментира за "Капитал Daily" говорителят на БНБ Александър Урумов, запитан кога централната банка ще внесе номинация за наследник на отстранения подуправител на "Банков надзор".

Номинацията на Димитър Костов има подкрепата на банковия сектор. Одобрен е и от ГЕРБ. Кандидатурата му обаче не се приема топло от Реформаторския блок заради обвързаността му с БСП.