Не може да има 3.5 млрд. лв. кредити, които да бъдат обявени за несъбираеми. Това заяви пред bTV Иван Костов.

За тези 3.5 млрд. лв. има два процеса в банката, които се преплитат – единият е нейното финансово състояние, тоест какви са ѝ резултатите, получава ли тя лихви по кредитите, които е дала и колко е платила лихви по депозитите, които има. От друга страна състоянието на кредитния портфейл.

Вижте как стоят нещата с КТБ според официалните отчети, които ме насочиха да анализирам. За миналата година банката има положителен резултат от разлика между лихвите и таксите, които е получила по кредитите, които е дала и това, което е платила на вложителите в размер на 70 млн. Получила е 400 млн. лв. лихви от тези кредити, които е дала - около 4.5 млрд. лв. кредити на корпоративни клиенти, това казва балансът ѝ.

В първите 3 месеца на годината, когато правителството обяви, че са изтеглени държавните пари, резултатът на банката отново е печалба, която на годишна база е 52 млн. лв., тоест продължават тези кредити да се обслужват и да се повишава лихвата.

Вижте абсурдността на твърдението за тези 3.5 млрд. дето са откраднати. Ако ги махнем от цялата сума от 4.5 млрд. лв., ще остане 1 млрд. лв. Той трябва да е реализирал 36% печалба. Виждате ли колко е абсурдно това? Тези 3.5 млрд. лв. не могат да бъдат източени от банката, защото тези пари, които тя е отчела като приход, са проконтролирани от всички институции и са отчетени.

През 1996 г. започва да фалира Първа частна банка - 250 000 граждани и 120 000 фирми загубват парите си - около 200 милиона лева. Държавата се опитва да вземе останалите активи на ПЧБ. С дело в съда новопоявила се от нищото фирма, регистрирана преди да се обяви търга, купува банката за 14 милиона лв., при положение, че самата ПЧБ в това време има 10 милиона лв. наличност. Това означава, че я купува само за 4 млн. лв. и получава възможността да ограби 250 000 души и 120 000 фирми - това се нарича ограбване и нападение на банка. Сега се случва същото. Получава се обезценяване на капитала, обезценяване на обезпеченията, които са дадени в банката.

Невъзможно е от една страна кредитите да носят лихви, а от друга да са обявени за несъбираеми. Когато банката влезе в ликвидация, ако влезе в ликвидация и започне да събира цялата маса на ликвидността, за да удовлетвори всички тези кредитори, тя ще трябва да ги продава на безценица, допълва Костов.

Крайната цел, според него, е пълна дестабилизация на България и предизвикване на банкова криза и съответно рухване на валутния борд.