От първи декември в Австралия всички цигари ще се продават в еднакви кутии. Няма да има пъстри витрини с различни по форма пакети. Забраняват се други цветове, етикети, лога и надписи, освен регламентираните от закона маслиненозелен цвят на кутиите със снимки на болни хора и графични предупреждения, че пушенето вреди на здравето.

Това става възможно след като цигарените концерни загубиха съдебната битка с държавата във Върховния съд на Австралия. Поражението е за Бритиш Америкън Табако и Филип Морис, които не успяха да спечелят съда на своя страна, въпреки солидните икономически аргументи, които представиха.

Новият регламент за цигарите бе гласуван от парламента на Австралия миналата година. Неговата цел е да ограничи разпространението на тютюнопушенето сред населението. Че именно до това ще се стигне, ако от витрините не мамят лъскави кутии със стилни марки, стана ясно от острата реакция на тютюневите компании, които веднага възразиха, че новата регулация рязко ще намали печалбите им. Според тях промяната ще доведе до пренасочване на търговията към улиците, където ще се продават повече нелегални цигари, за които не се плащат акцизи в държавната хазна.

След произнасянето на върховните магистрати по казуса, цигарените компании ще трябва да се примирят и да започнат да се съобразяват с разпоредбите на новия закон. Така Австралия става първата държава в света, която въвежда подобни драконовски мерки срещу тютюнопушенето. Подобни мерки са били омисляни още в Нова Зеландия, Индия и Великобритания, но властите не са имали куража да стигнат по-напред в тази насока.