Доставките на персонални компютри в глобален мащаб падат с почти 9 на сто на годишна база през третото тримесечие, период на исторически силно търсене. Продажбите в сектора са достигнали най-ниското си ниво от кризата през 2008 г. насам, според доклад на Gartner.

За периода юли-септември в световен мащаб са продадени 80.3 милиона персонални компютъра, като броят им намалява за шесто поредно тримесечие.

Продължаващото преминаване от компютри към таблети оказва все по-силен натиск върху сектора както в развитите, така и в развиващите се пазари.

Пазарният лидер е китайската Lenovo с дял от 17.6%, а на второ място е американската Hewlett Packard, която държи 17.1 на сто.

Според друг доклад доставките на персонални компютри в глобален мащаб ще намалеят с почти 10 на сто тази година.

От IDC прогнозират че спадът в развиващите се пазари ще бъде по-бърз от този в развитите, като особено силно понижение се очаква за Китай.

Втората по големина икономика в света вероятно ще регистрира двуцифрен спад на доставките на компютри през тази година в сравнение с 2012 г., заради увеличаващите се покупки на таблети и смартфони.