Кредиторите на Гърция са поискали от правителството в Атина да приложи изцяло програмата за приватизация, приета през 2012 г., съобщава атинският вестник Ta Nea, като посочва, че това е само едно от условията за освобождаване на блокираните 7.2 млрд. евро от финансовата помощ за страната.

"Продавайте, както предвиждаше първоначалната програма", са поръчали кредиторите. По план в периода 2015-2020 г. Гърция трябва да спечели 10 милиарда евро от приватизация на държавни активи.

Според Ta Nea кредиторите искат от гръцкото правителство да приватизира част от енергийната компания IPTO, предприятията за газ и петрол, DEPA и Elpe, част от държавния телеком OTE, железопътната компания TrainOSE и пристанищата в Пирея и Солун.

Кредиторите също така настояват за посочването на конкретни срокове за осъществяване на приватизационните сделки. Те искат правителството да даде на концесия 14 регионални летища, от което през 2015 г. гръцката държава би спечелила 1.2 милиарда евро.

Гръцкото правителство от своя страна предлага до 2019 г. да приватизира само част от държавните компании, от което би спечелило 2 милиарда евро, а след 2020 г. в нова приватизационна фаза да се реализират приходи в размер на 18 млрд. евро.