* допълнен вариант

Облигационерите на Кремиковци са отхвърлили оздравителния план, предложен от синдика на дружеството, научи Дарик. Гласували са едва 52 % от облигационерите, а 36 на сто от гласувалите са дали съгласието си. Това обаче не е достатъчно, за бъде приет оздравителният план. За да се случи това, трябва в гласуването да са участвали поне 75 на сто от облигационерите.

Синдикатите обаче са категорични, че от държавата зависи дали комбинатът ще бъде ликвидиран или не. От „Подкрепа" дори са изпратили сигнали за източване на дружеството до премиера и главния прокурор.

Оздравителният план предвижда капитализация на вземанията на кредиторите, като според оценката на вещите лица - над 944 млн. лева вземания могат да се обърнат в акции на дружеството. Преди около месец синдикът Цветан Банков изпрати покана до кредиторите да заявят желанието си да капитализират вземанията си, като почти всички отговориха на поканата му. По-късно стана ясно, че размерът на заявените за трансформиране вземания в част от капитала е около 1.6 млрд. лева. Задълженията на комбината са над 1.9 млрд. лева, а пазарната му стойност - малко над 837 млн. лева, по оценка от началото на септември. Сред кредиторите на комбината са й държавните дружества Булгаргаз, НЕК и БДЖ. Въпреки отказа на облигационерите, оздравителният план може да бъде приет, ако държавните дружества - кредитори са съгласни с него, според Васил Яначков от КНСБ. Но ако не се приеме, това, което е в нормалния ред, е решение за ликвидация. Запитан дали синдикатите ще допуснат да се стигне до такъв вариант, Яначков каза: Не го искаме но какво да направя. Те не са в България и да протестираме, само ще тормозим хората, нищо не мога да направя.

Междувременно Людмил Павлов от "Подкрепа" е изпратил сигнал до главния прокурор, в който по думите му "с договори, с всичко пише кой какво е източил от Кремиковци от 1999 година досега". "Там ще видите от всички тези 2 млрд. лв., които се сочат като задължения на комбината реалните задължения са около 100-200 млн. лв. Всичкото друго няма нищо общо с Кремиковци, каза синдикалистът.

Всички кредитори трябва да заявят окончателното си решение на 9 ноември.

 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!