Очаква се българският еврокомисар Кристалина Георгиева, която бе номинирана от служебното правителство за втори мандат в ЕК, да получи силен икономически ресор в новата комисия. Това прогнозира президентът Росен Плевнелиев в Брюксел.

 

В събота стана ясно, че Федерика Могерини поема поста на Върховен представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност, за който се състезаваше и Георгиева, пише „Монитор”.

„Не бих искал сега да посочвам конкретика, но мога категорично да заявя, че България ще има силен икономически ресор и много висока и сериозна позиция в Европейската комисия”, заяви президентът. До 7 септември ще се водят последните консултации и преговори с всяка една страна членка относно състава на новата Европейската комисия, след което той ще бъде обявен.

Георгиева от своя страна заяви вчера, че не се съмнява, че ще играе значителна роля в следващата ЕК. Тя допълни, че знае какви ще бъдат бъдещите отговорности, но не може да съобщи подробности в аванс. Георгиева определи като реални споменаваните ресори екология,  бюджет, транспорт или енергетика.