Наблюдава се драматично затопляне на климата в целия свят през последния век. Има определени периоди, когато то е много бързо, и други, както е през последното десетилетие, когато е далеч по-бавно.

В момента се намираме в етап, когато затоплянето е на средно ниво, нито твърде бързо, нито твърде бавно. Това е очаквано в климат, в който важните естествени цикли се случват едновременно с климатичните промени. Това казва в интервю за "24 часа" ученият Кристофър Фийлд, който изследва последиците от изменението на климата от молекулярен до глобален мащаб.

Едно от нещата, с които учените са напълно наясно, е, че затоплянето във високите нива продължава дори тогава, когато не го виждаме в атмосферата. През последните години то се случва основно над океаните, т.е. все още наблюдаваме бързо повишаващи се температури и това няма да се промени, особено ако продължим масово да използваме изкопаеми горива.

През последните години имаме ясно доказателство, че климатичните промени се изразяват в горещи вълни или силни валежи. Почти навсякъде се наблюдава увеличаване на обилните валежи. Имаме доказателства, че в бъдеще се очаква да станем свидетели на дори по-силни валежи в целия свят, включително на Балканите. Ако погледнем в много далечно бъдеще, прогнозите за целия Средиземноморски регион са за грандиозно увеличаване на влажността

В последните десетилетия на XXI век на Балканите ще се наблюдава климат, който комбинира обилни валежи с голям риск от наводнения, недостъпност на водните източници и високи температури, които могат да причинят на хората проблеми със здравето, прогнозира ученият.