Когато през 2004 г. Европейският Съюз се разшири на изток, Ирландия отвори границите си за работници от бившите комунистически държави. В момента тези хора бягат от държавата.

Броят на напускащите страната ще бъде по-голям от този на пристигащите за първи път от 14 години насам, според Икономическия и социален изследователски институт в Дъблин. Най-голям отлив следващата година ще бъде на 170 000 имигранти от Полша и други страни от Източна Европа.

Това е много трудна ситуация, смята Артур Кавчински, който е загубил работата си в завода в Голуей преди 10 дни. Започнах да разпитвам приятели в Полша какви са възможностите за работа в родината, допълва той.

Имигранти като него са работили в производствения сектор и строителството, като по този начин са помогнали за бързия икономически растеж на Ирландия. През последните 10 години тя беше една от най-динамично развиващите се страни в Западна Европа. Сегашната кредитна криза постави страната в първата от 20 години рецесия, а безработицата достигна 11%. Полша, от своя страна, запазва икономическия си растеж над 5%.

През тази година 30 000 имигранти вече напуснаха страната, а през следващата със сигурност си тръгват още 35 000. Икономиката се сви за второто тримесечие с 0.5%, а за първото тази цифра беше 0.3 на сто.

Хората отговарят на промените в икономиката, каза Джим Пауър, икономист от застрахователя Friends First. В малка страна като Ирландия, където приноса на имигрантите е толкова голям, се усеща много по-силно тяхното напускане, отколкото в големите икономики, като тази на Великобритания, завърши той.

Поляците промениха Ирландия. В баровете се продава полска бира заедно с Гинес. Месари рекламират полска наденица и свински разфасовки наред с ирландското говеждо месо. Приблизително 1.2 млн. поляци са се преселили в Англия от 2004 г. насам.

Заведенията усещат напускането на поляците силно. В някои полски барове собствениците са принудени да се откажат от предлагането на типично полски ястия, тъй като продажбата им е спаднала с повече от 30%. В друго заведение, където са се гледали мачове на полския национален отбор и се е пиела основно полска бира, сега влизат много по-малко хора от преди. Според собственици на заведения, откакто са започнали да напускат имигрантите страната, „бизнесът им е колабирал”.

16% от работните места в страната са заети от имигранти. През следващите години ще има съкращения във всички сектори. Това означава, че все повече чужденци ще търсят работа в други държави. В момента безработицата в Ирландия е достигнала рекордните 18%, докато в Полша се откриват все повече възможности за развитие и работа. Хората предпочитат да се върнат по родните си места, като тази тенденция най-вероятно ще се запази.

Един от малкото поляци, които все още имат сигурна работа, е Йолана Чазнетска, която има туристическа фирма. Тя организира обиколки за свои сънародници из цяла Ирландия. Йолана казва, че хората искат да отидат на екскурзия веднага, защото за Коледа ще се прибират в Полша и нямат представа дали ще се връщат тук. Там положението е много по-добре от тук, има много свободни работни места, но за жалост парите не са толкова добри, завършва тя.

Източник Bloomberg