Мавзолеят на Червения площад беше отворен за посетители в навечерието на рождения ден на вожда на световния пролетариат Владимир Илич Ленин. В течение на два месеца той беше затворен заради профилактика, а вождът беше "ремонтиран".

През тази година Илич трябваше да бъде пременен с нов костюм, който бива подменен на всеки три години. Но този път парите не стигнаха за тази цел.

Работата вървеше по график - мумията отново беше подложена на биохимична обработка, сложиха я във вана с ароматични треви, която има балсамиращо въздействие. "Това е уникална технология. Благодарение на нея Ленин ще просъществува поне още стотина години", разказа заместник-директорът на Общоруския научно-изследователски институт за лекарствени и ароматични растения Юрий Денисов-Николский, участващ в обновлението.

Единственото, без което остана вожда беше нов костюм. Сменят го на всеки три години, защото се разваля под влиянието на балсамиращия разтвори. В течение на 30 години дрехите на Ленин са били сменени точно десет пъти. За последен път вожда е бил наконтен с нови дрехи през 2003 г., така че отдавна е настъпило време те да бъдат сменени. Но се оказва, че парите не стигат, тъй като балсамацията на мумията изяжда всички средства. "А държавата от 1992 г. не е отпуснала нито копейка. Всичко е за сметка на фонда "Мавзолей на Ленин" и меценати. Като за капак ни удари кризата. За каква замяна на костюма може да става дума", оплаквай се Денисов-Николский.

Костюмите на Ленин се шият по поръчка от скъп швейцарски плат - люстрин /тънък вълнен плат с блясък/. Именно тази материя е била любимата на вожда, докато е бил жив. Моделът на костюма на Ленин винаги е в крак с модата. БГНЕС