Кризата спестила пари на Софарма АД, заделени за инвестиция в нови производствени мощности.

Бяхме предвидили около 70 млн. лв. за новия завод в София, но покрай кризата строителните дейности и материали малко поевтиняха и в крайна сметка проектът може да излезе по-евтин, отколкото очаквахме, каза изпълнителният директор на дружеството Огнян Донев.

Днес в присъствието на премиера Бойко Борисов Софарма АД ще вгради капсула от неръждаема стомана, в която е скрита опаковка "Аналгин", в основите на най-новия й завод в столицата.

Той ще бъде с капацитет 4 млрд. таблетки годишно и ще може да поеме производството на над 100 лекарствени продукта. Прогнозирано е в него да се разкрият 420 нови работни места.

Освен в този завод, българският производител на лекарства инвестира и в строежа на завод в сръбската столица Белград. Там ни бяха необходими 25 месеца, за да получим всички разрешителни. В България чакахме малко повече, каза Донев, който подчерта, че се инвестира и в модернизирането на завода в Украйна.

При всички положения отварянето на допълнителните производствени мощности ще засили тренда на нарастване на производство, а от там и на печалбите. Ще създадем още работни места, прогнозира шефът на Софарма АД.

На въпрос защо избира да строи в София, а не в провинцията, където е по-евтино, Донев отговори, че най-новият завод на групата ще заработи в столицата, тъй като в нея са квалифицираните кадри за фармацевтичното производство.

По отношение на очакваното двойно листване на втора борса, освен българската, Огнян Донев каза, че процедурите текат, но съществуват и дискусии между основните акционери в Софарма.

В управлението на дружеството се стараем да удовлетворим желанията на нашите акционери, а те често си сменят желанията. Най-ранната прогноза за появяването ни на борсата във Варшава е за месец май догодина. Това означава, че ще излезем на борсата с 9-месечния си отчет за 2010 година. Ако сред акционерите има такива, които настояват да почакаме до представяне на отчетите за завършена година, то ще трябва да чакаме месец април и тогава листването се измества за лятото.

Самото листване не е самоцел за Софарма АД и ще бъде реализирано според волята на акционерите, настоя Донев.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!