Има засилен интерес към круизните пътувания в долния участък на Дунав до делтата на реката, каза за БТА Катя Стоянова - изпълнителен директор на дружество, осъществяващо речен круизен туризъм.

Стоянова отчита тенденция за растеж на международния пасажерски туризъм и увеличаващ се брой на посещенията на пасажерски кораби. Според нея това води до необходимостта от изграждането на съвременен пътнически терминал.

Тази година в Русе започва изграждането на мрежа "Туризъм", която ще работи за превръщането на трансграничния регион България - Румъния в една от най-желаните туристически дестинации в Европа.

Финансово-икономическата криза се отрази негативно на развитието на круизните пътувания в световен мащаб. В по-голяма степен това засяга туристическия поток от страни извън Европа, най-вече американския пазар и по-малко европейските туристи, които имат сравнително гарантирани доходи, анализират специалистите. Характерни за речния круизен туризъм са ранното резервиране и разпределението на риска между корабособствениците и туристическите оператори, обясни Стоянова.

Като цяло негативното отражение от свиването на туристическия пазар и водния транспорт е налице и през 2011 г., посочи Стоянова. Затова компаниите свалят още цените, за да привлекат повече пасажери, предлагат last minute оферти. Въпреки глобалните икономически промени речната круизната индустрия ще продължава да се развива с положителен ръст всяка година, смята тя. Нараства броят на речните пасажерски кораби и предлаганите дестинации.

В българската част на Дунав круизите спират единствено във Видин и Русе. През 2011 година в пристанище Русе се очаква да акостират около 150 круизни кораба, а допреди няколко години броят им е бил под 100.

В разгара на настоящия туристически сезон от дружеството обобщават, че очакват 2011  да е много успешна година.

"Отбелязваме значителен ръст на общия брой дни в експлоатация на корабите - ако през 2010 г. корабите ни са били заети средно 218 дни в годината, то през тази година на някои от тях очакваме заетост близо 280 дни", обясни Стоянова. Тя уточни, че е доразвито и разширено предлагането на предколедни, коледни и новогодишни круизи. "Трайно сме се утвърдили и на руския пазар - всяка година организираме за руските туристи новогодишни круизи по различни европейски дестинации. Тази година заложихме и на нови реализации - използване на корабите ни като хотели в Страсбург по време на предколедните базари", каза Стоянова.

Пазарът на речните круизи се развива динамично и за да е в крак с новите търсения дружеството постоянно реновира корабите си. През 2012 година ще бъде пуснат в експлоатация нов пасажерски кораб "Ариана", категория 4 звезди. Корабът се строи в корабостроителница в Холандия и ще бъде чартиран от един от най-големите немски туроператори, коментира Катя Стоянова. БТА