Поддържането на ниски лихвени проценти показва, че банковият сектор в България не функционира нормално. Това заяви проф. Кръстьо Петков пред БНР.

Според него един от признаците за това е рязкото спадане на лихвите по депозитите при запазване на 3-4 пъти по-високи лихви по кредитите.

В сравнение с 2012 г. лихвите по депозитите на нефинансовите институции и домакинствата са намалели 3 до 4 пъти. Въпросът е какви са причините за тази ситуация и защо БНБ и банковата гилдия не реагират? Пита Петков.

Той смята, че спадът на лихвите по депозитите се случва след конкурентна война между банките за привличане на вложители с даване на по-високи лихвени проценти.

Стигна се дотам, че кредитната дейност беше почти парализирана. За това икономисти и анализатори предупреждаваха, но думите им не се вземаха предвид. Доживяхме обаче преди няколко дни БНБ да каже, че не бива да очакваме активизиране на кредитната дейност през следващите 2 години, посочва Петков.

Банките търсят като водещ източник за увеличаване на печалбите си намаляване на лихвите по депозитите. Ние нямаме нормален регулатор в България, смята Петков. Според него там, където се вземат решения, те се правят в услуга на банките и във вреда на клиентите. А законът за банковия надзор е до голяма степен остарял.

Така се стигна до безпрецедентни ликвидни равнища и България се приближава до точката, в която лихвите ще достигнат близки до нулеви равнища.