КТ Подкрепа обмисля да се оттегли от Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ заради установената вече практика законопроекти да се обсъждат от съвета едва след внасянето им в Народното събрание. Това стана ясно по време на днешното заседание на НСТС. От КНСБ заявиха, че няма да подкрепят колегите си.

От КНСБ продължават да настояват за изтеглянето на промените в пенсионната система от парламента. Това заяви вицепрезидентът на конфедерацията Иван Кокалов. Той определи като сепаратистки действията на КТ Подкрепа, които преговарят направо в парламента по Кодекса за социално осигуряване. От своя страна, секретарят на Подкрепа д-р Евгени Душков заяви, че е право на КНСБ да задържат общественото внимание чрез протести, докато Подкрепа води преговори за истинска пенсионна реформа.

Д-р Душков обясни още, че на днешния тристранен съвет ще постави въпроса със заложения излишък от 544 млн. лв. в бюджета на здравната каса. От Подкрепа предлагат също държавата да плаща осигуровките за стаж по време на висшето образование.

Днес тристранният съвет ще обсъди и бюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година. Една от заложените промени е увеличаване на минималното обезщетение за безработица от 6 лв. на 7.20 лв. дневно.