Отхвърлянето на новия проектозакон за конфискация на имущество от престъпна дейност не трябва да се приема като провал на Министерството на правосъдието. Това каза в предаването „Седмицата" на Дарик вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. По думите му проектът трябва да се прецизира, като правото за отнемане на имущество без влязла в сила присъда ще бъде запазено, но ще се съкрати вероятно срокът за времето назад, за което имотите и парите на хората ще бъдат проверявани.

Вчера парламентът изненадващо отхвърли на първо четене правителствения законопроект за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност и от административни нарушения. Проектът, лансиран от правосъдния министър Маргарита Попова, беше подкрепен от едва 71 народни представители. "Против" бяха 95, а един гласува "въздържал се".

Според министър Цветанов след като има съмнения в обществото към проектозакона, той трябва да бъде обсъден повторно. „ГЕРБ предложи един закон, който е необходим на България, но трябва повече да се информираме взаимно за целите и където е нужно, да се прецизират текстовете", каза Цветанов. Той уточни, че по процедура законопроектът може да влезе за обсъждане в Народното събрание след около три месеца. Вътрешният министър изрази надежда, че дотогава този дефицит на доверие и у някои депутати и в обществото ще бъде преодолян.

В законопроекта е предвидено да се завеждат дела за имущество, придобито в последните 20 години. Цветан Цветанов не уточни с колко би трябвало да се съкрати срокът за проверка в годините назад на имуществото на хората, занимаващи се с престъпна дейност. Той даде само за пример сроковете в данъчното законодателство, където задължението за съхранение на документацията е 5 години.

След гласуването в зала правосъдният министър Маргарита Попова обяви, че нейното ведомство повече няма да предлага промените и който иска да пише нов законопроект. "Не знам дали ще коригираме варианта, защото този законопроект е работен от български експерти и експерти от Съвета на Европа", каза правосъдният министър. По думите й той е "получил паспорта" от Венецианската комисия. "Който иска да променя формулата, просто трябва да седне да си напише нов закон", коментира още Попова.

На въпрос редно ли е да се правят дарения за това, че държавна структура си е свършила работата, за която хората плащат данъци, Цветанов отговори, че дарението е благороден акт и то не привилегирова, когото и да било.

"България е получила и от Германия дарения през годините на преход. България получи дарения от много европейски държави, също и от САЩ. Има правна възможност, има желание на много общини и на много фирми, които искат да има засилено полицейско присъствие в регионите, където работят или живеят. Реколтата за череши например - допълнителни мерки сме взели. Гарантираме праг, който можем да си позволим с бюджета, който имаме. За да направиш по-голям обход на дадено населено място, за да гарантираш на 100% това, което пазиш, на нас ни трябва по-голям ресурс, който МВР в момента не може да си позволи", заяви Цветанов.

Запитан дали иска да стане президент, Цветанов отговори: "Не искам да стана президент, никога не съм имал такова желание. Смятам, че постът, който заемам в момента е изключително отговорен, оценката, която получавам от евроатлантическите партньори ме задължава да вървя по същия път", категоричен бе Цветанов.

„Нищо не ме притеснява, ако ме е притеснявало, нямаше да вляза в политиката. Когато изляза от политиката, ще декларирам и с какво излизам от политиката. Нека да ги видя тези хубостници, които излязоха от политиката с огромни финансови средства. Да не мислите, че тези, които днес се правят на големите моралисти, не са откраднали пари от българския данъкоплатец. Всичко, което функционираше в държавата през тези години на преход, доведе до разочарование на българските граждани от политиците. Днес всеки сигнал, който постъпи за организирана престъпност или корупционна схема, ние не даваме възможност да израстват нови Иван Тодоров-Доктора, Косьо Самоковеца и др., не го позволяваме, защото имаме системен подход по привеждане в известност на всички лидери на организираната престъпност", подчерта още вътрешният министър.