Банките, които предприемат рискови инвестиции без адекватни рискови провизии, превърнаха световния финансов пазар в „чудовище, което трябва да се опитомява”. Това заяви президентът на Германия Хорст Кьолер пред списание Щерн.

По думите му капитализмът не е просто тласкане на печалбите нагоре, но и способността да се управлява риска. Кризата на финансовите пазари показва, че твърде много играчи на ипотечния пазар не са разбрали това, категоричен е Кьолер.

Ние трябва да държим огледало пред очите на финансовия свят, защотонеговите представителидълбоко засрамиха себе си. Аз все още не съм чул достатъчно звучно някой да поеме вината.

Кьолер, който е бивш финансов министър на Германия и управляващ директор на Международния валутен фонд, заяви още, че финансовите пазари са били близо до колапс и реалната икономика няма да излезе невредима от това.

По думите на Кьолер в момента има нужда от по-стриктни и ефикасни правила, повече капитал, заделен настрани за покриване на финансовите инвестиции, повече прозрачност и също независима международна институция, която да наблюдава стабилността на глобалната финансова система.

Той отново лансира тезата си, че тази роля трябва да се поеме от МВФ.