Честито! Ти спечели седмичната надпревара в Улица на парите! Как се чувстваш?

Чувствам се приятно изненадан, не очаквах да съм победител. Когато видях, че съм първи в седмичното класиране се почувствах наистина щастлив.

Представи се.

Казвам се Георги Методиев Георгиев, на 25 години съм, живея във Варна.

Разкажи ни повече за себе си: с какво се занимаваш, какво си завършил, какво правиш през свободното си време?

Работя за една ирландска фирма, занимаваща се основно с организирането на визи за миграция в Австралия и Нова Зеландия. Завършил съм Икономически университет – гр. Варна. Бакалавър – „Стопанско управление” и магистър „Корпоративни финанси”. През свободното си време ходя на плаж/басейн да плувам, обичам да се разхождам  в морската градина във Варна. Като цяло постояно съм в движение, не обичам да стоя на едно място.

В какво предпочиташ да инвестираш в играта?

Играта има една особеност, която я различава съществено от реалността, а именно парите не са истински. Това, което се прави, е да се преследва максимална доходност, което води до поемането на съществен риск. Предпочитам да инвестирам в компании, за които има новини, защото новините са тези, които създават движение в цената и възможност за печалби.

Коя е най-печелившата ти сделка в играта?

Най-печелившата ми сделка беше късата продажба на „Мостстрой” АД след новината за надвисналата несъстоятелност. Мисля, че това е най-печелившата сделка на повечето участници в играта.

Коя е най-губещата?

Не се сещам за такава. Имал съм доста губщи сделки, но не се сещам за такава, която да се откроява от останалите.

Научи ли нещо от играта? Какво?

Според мен играта е пълна противоположнаст на релната борсова действителност. Научих се да не преследвам спекулативни, краткосрочни печалби, а да гледам в перспектива и да се стремя да не губя пари. Друг важен урок е да се научиш да продаваш на загуба.

Когато кризата приключи, мислиш ли, че ще приложиш знанията си от играта в реалния живот?

Аз вече прилагам натрупания опит от играта в реалния живот.

Инвестираш ли към момента на БФБ? Ако не, инвестирал ли си преди това?

Да, инвестирал съм преди и сега продължавам.

Какво мислиш за БФБ?

Мисля, че сме малък несъществен пазар; някъде бях чел, че оборотът на “Гугъл” за 1 седмица бил колкото този на цялата БФБ за 1 година. И все пак това е което имаме като пазар. Надявам се, че с времето ще има развитие.

Имаш ли препоръки към БФБ?

Мисля, че на БФБ трябва да има повече компании с голям фрии флоут (над 50%).

Имаш ли си предпочитана публична компания? Може да не е българска.

Нямам конкретна компания, която да ми е любима. Харесвам такива компании, които имат съществено конкурентно предимство поради една или друга причина (Майкрософт, Гугъл, Интел, Кока Кола и др подобни).

Коя българска компания, която не е публична, искаш да видиш на борсата?

Такава, която има нужда от финансиране и е готова да продаде значителна част от капитала си, за да се развива. Нямам конкретна компания.

Какво мислиш за инвестирането в дялове на фондове?

Ако не разбираш от финанси и гледаш дългосрочно е добра алтернатива на банковия депозит. Иначе според мен е даване на комисионни на разни „портфолио мениджъри” да ти губят парите.

Ако играеш на реалната борса, кой пазар ще предпочетеш – българския или някой чужд?

Зависи, на чужд голям пазар има повече възможности за търговия, има много по-голяма ликвидност, също така има много повече компани, които си заслужават. От друга страна, имам много по-добър поглед върху българския пазар. Освен това на чужд пазар, комисионните за мен биха били по-големи от колкото на българския.

Какво ще кажеш на прохождащите инвеститори в Улица на парите?

Мога да им кажа да не спират да се занимават, защото ще добият много ценен опит, а може и да спечелят някоя награда.

Дай им някой съвет!

Колкото почече усилия и време се влагат, толкова по-добри резултати ще има накрая.

Какво очакваш да видиш в следващите сезони на играта?

Очаквам да видя котировки в реално време, освен това ниско ликвидните компании изобщо да не присъстват, както и да не могат да се правят сделки извън работното време на борсите, за да не стават сделки с по 90% доходност за 1 ден (случая с Мостстрой АД). Иначе играта си е ОК!