Три фирми са обвинени в поддържането на картели, които ограничават конкуренцията на пазара на олио, продавано наедро.

 

Комисията за защита на конкуренцията посочва като уличени в извършени нарушения дружествата Калиакра АД, Бисер Олива АД и Звезда АД, всяко от които е изградило вертикарлни структури с конкретни доставчици. Ето защо антимонополният орган започва разследване срещу всяко от тях, като ще бъдат детайлно проверявани отношенията им с основните им дистрибутори.

 

Според КЗК около трите фирми са изградени вертикални схеми на работа, които водят до съгласуване на продажните цени на олиото. По този начин играчите са си разпределили пазара и са ограничили дистрибуторите за съответните територии, на които работят.

 

Между трите основни компании - Калиакра, Бисер Олива и Звезда - КЗК не вижда свързаност, така че образуваните производства ще бъдат три отделни около мрежата около всяко от тях.

 

И друг път комисията е засичала нерегламентирани практики при фирмите за олио. През 2010 година бяха глобени 13 производители на олио за това, че са договаряли цените на продукцията си. Санкция имаше и за Съюза на производителите на растителни масла.

 

През 2011 година КЗК извърши секторен анализ на бранша, заради подозрения в картелни споразумения, което показва, че съмненията на регулатора остават, а компаниите в бранша, въпреки, че плащат наложените им глоби, не спират да будят съмнения у антимонополистите с работата си.