Това стана като Комисията за защита на конкуренцията разреши на БТК да придобие контрол върху дружествата от групата на предприятието за радиоразпръскване "НУРТС България" АД.

Решението на антимонополния орган, с което той на практика бетонира монопола при мултиплексите, бе публикувано вчера. В него пише, че пазарният дял на групата НУРТС е 100%, но КЗК изглежда не намира нищо смущаващо в този факт, пише "Сега".

Решението на регулатора, призван да брани конкуренцията, идва, след като в края на април Европейският съд в Люксембург осъди България именно за монопола при мултиплексите и потвърди обвиненията на Брюксел, че страната ни е нарушила три евродирективи при цифровизацията на телевизионния ефир.

Сега тече срок, в който всички нарушения трябва да бъдат отстранени. Ако Еврокомисията не види убедителни резултати, делото в Люксембург ще премине в санкционно производство и тогава страната ни може да бъде наказана с гигантски глоби - от порядъка на хиляди евро за всеки ден от нарушенията. Ако съдим обаче по пазарния анализ, решението на КЗК и липсата на каквито и да било забележки и препоръки, демонополизация на мултиплексите скоро не се очертава. Не е ясно и дали ресорното министерство и Комисията за регулиране на съобщенията ще отнемат лицензите на групата НУРТС за опериране на мултиплекси заради делото и заплахата от санкции. Самата цифровизация се оказа провал, защото много малко телевизии се излъчват по тези мрежи.

В момента формално у нас има няколко мултиплекса - мрежи за излъчване на наземна ефирна телевизия, но те са собственост на една бизнес група - на "НУРТС България". До 2011 г. НУРТС бе част от БТК, а после стана дъщерно дружество на телекома. Сега КЗК се произнася по внесено през миналия септември искане за вливане на НУРТС в БТК, след като е направила допълнителни проучвания на пазарната ситуация.

Междувременно обаче имаше промени в собствеността на БТК и на НУРТС, като следите се губят в офшорки. През през март регистрираната в Люксембург тайнствена фирма LIC33 обяви, че придобива за 1 евро шест стратегически компании, контролирани от собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев, сред които са БТК и НУРТС. КЗК твърди, че не е получавала уведомление за такава сделка и че не може да издири LIC33 на посочения от нея адрес.