Управляващият директор на международния валутен фонд Кристин Лагард анонсира идея за сливане на двата фонда - Европейския фонд за финансова стабилност и Европейският механизъм за финансова стабилност. По този начин ще се получи една институция, която разполага с по-голям ресурс за действие, обяснява идеята си Лагард в радио интервю.

Идеята всъщност не е нова и е ясна позицията на германския канцлер Ангела Меркел по въпроса. Меркел е против сливането на двата фонда. Тя настоява, че трябва да действат самостоятелно и независимо един от друг. Франция обаче намира идеята за сливането за добро решение.

Европейският механизъм за финансова стабилност трябва да замести действащият в момента Фонд за финансова стабилност в средата на тази година. Идеята на Лагард е, вместо това активите на двата фонда да се слеят, за да може бъдещата институция да разполага с по-голям капиталов ресурс.

Възможно е Лагард да подема инициативата заради опасностите, надвисващи заради Гърция. Страната не успява да постигне споразумение с частните облигационери, които се ангажираха да опростят 50% от задълженията й, но при определени параметри, които бяха отхвърлени от финансовите министри на еврозоната вчера. Ако до месец март Гърция не успее да извърши плащания по падежиращи облигации, държавата ще изпадне във фактически фалит, което може да повлече Италия и Испания.

Следващата седмица ще бъде решителна за световната икономика въобще, отбеляза Кристин Лагард в радио интервюто. Вчера ръководеният от нея Международен валутен фонд понижи вижданията си за глобалния растеж, като определи 3.3% за 2012 година.

Трябва да бъдат взети правилните решения не само в страните, които са сърцето на еврозоната. Важно е това да се случи също така в Съединените Американски щати, в Япония и в основните развиващи се икономики. Само така края 2012 година може да е по-добър от началото й, посочи Лагард. Но само, ако се вземат само правилни решения, настоя тя.