Според генералния директор на МВФ Кристин Лагард неравенството възпрепятства възстановяването на икономиката.

В свое изказване Лаград подчерта, че заплатите на банкерите трябва да бъдат орязани, за да се намали разликата между богатите и бедните.

Нарасващото неравенство е пагубно за растежа и за обществото. Смятам, че икономистите и политиците подценяваха този фактор твърде дълго, допълни Лагард, цитирана от Independent.

Шефът на МВФ добави, че може да се наложи въвеждане на минимални заплати в редица държави, за да се намали сегашната разлика в доходите.

Лагард предупреди още, че необходимите реформи в банковия сектор са обект на лобизъм. Вече са налице твърде много сигнали, че реформите се „разводняват”, изпълнението им се бави и има известна непоследователност. Също така можем да видим и рисковете, които крие това – по-слаби изисквания за капитал и ликвидност, липса на напредък по отношение на сенчестото банкиране и дериватите, каза още Лагард.

Според нея заплатите на банкерите са твърде високи. Трябва да се ориентираме към практики, които са по-отговорни. В крайна сметка се нуждаем от финансов сектор, който допринася за реалната икономика, добави директорът на МВФ.