Бизнесът с игри за мобилни устройства се смята за един от най-бързо растящите в глобален мащаб с приходи от $ 4.5 млрд. годишно. В момента четвърт милион игри се конкурират за вниманието на потребителите, а кои от тях ще се задържат на пазара, зависи до голяма степен и от иновация, която разработва екип от български софтеурни инженери.

 

Те забелязали, че оптимизирането на приложения за мобилни устройства, каквито на практика са и игрите, отнема време, което компаниите не могат да си позволят. Ако оптимизирането може да се прави по-бързо и промените да стават автоматично, то приходите на компаниите, които предлагат такива приложения, може да нараснат с поне 20%, изчислява екипът от иноватори.

 

"Ние имаме доста опит в оптимизации в сферата на уебстраници и решихме да го приложим при оптимизирането на приложения за мобилни устройства", споделя 29-годишния Момчил Кюркчиев, сърцето на екипа, който работи над проекта. "При уебстраниците промените могат да се извършат чрез промяна на кода в реално време и така актуализацията става автоматично за всички потребители. Но при мобилните устройства приложенията са инсталирани на самите тях и тогава се появява проблем, който остава неразрешен", обяснява българският софтуерен инженер.

 

Заедно с още двама негови колеги, завършили образованието си в Америка и работили за водещи технологични компании като Google, той основава Start Up компанията Leanplum и решава да потърси финансиране от бизнес ангели. Пътят към тях минава през платформата TechStars, която помага на младите ентусиасти да се срещнат с други предприемачи и да получат ценни съвети. "Мрежата ни даде възможност да комуникираме със стотици хора. Опитахме се да се срещнем лично с много от тях. Те ни даваха съвети и отправяха критики. На края на третия месец трябваше да изляза на сцена и пред 800 инвеститори от цяла Америка и да представя проекта за шест минути, в които да ги убедя да инвестират в нас", разказва Момчил.

 

"Със сигурност съм се упражнил 50 пъти за тази презентация", споделя той и съветва всеки, който смята да върви по този път, да отдели повече време в подготовка. Обяснението е, че както всяко нещо, така и тук се изисква овладяването на известни умения и натрупването на определен минимум познания.

 

В момента, в който Момчил застава на сцената, за да представи проекта на Leanplum, компанията му вече е набрал една трета от необходимото финансиране, за да стартира. Вместо необходимите $ 750 хил., екипът получава предложения за общо $ 825 хил. и се превръща в един от най-популярните Start up-и в света.

 

Въпреки това Момчил и колегите му не бързат да се успокояват, че са успели. Най-трудното за тях тепърва предстои. Вече са наели и обзавели офис в Америка, текат интервюта със софтуерни инженери, които да подсилят екипа. През лятото Leanplum отваря и три стажантски позиции. На въпрос защо не отвориха офиса си в България, Момчил отговаря, че и за това се мисли и то ще се случи в следващите фази от разрастването на проекта.

 

"В България има прекрасни компютърни специалисти", казва младият предприемач. Той си обяснява това със солидната образователна система, която обхваща децата още от основното училище. Пример за това е школата за ученическо, техническо и научно творчество в родния град на Момчил Русе. "Бях четвърти клас, когато ходех там, за да уча математика. Отделях по 20 часа на седмица в решаване на задачи". "Задачите, които решавахме, бяха същите, които дават на американците на изпита в 12-ти клас. Нашата учителка ги беше подбрала и превела за нас".

 

Според младия предприемач не трябва да страдаме от изтичането на мозъци от България, защото мнозина са тези, които след време решават да се върнат и да останат да живеят в България. "Последния път когато се прибрах в България, видях много мои приятели, които вече имат компании и са се заразили с духа на предприемачеството. Много хора говорят за това нещо и аз наистина много се радвам".

 

Момчил не изглежда притеснен и от това, че тези тенденции се случват само в София, а провинцията остава сякаш изолирана. Според него тези неща могат да се случат навсякъде, дори и в градче със 100 хил. жители, стига да се създаде общество от предприемчиво мислещи хора, които да са склонни повече да дават, отколкото да вземат.

 

Неговата философия в бизнеса е, че това не е нещо, което може да се спусне отгоре, наготово. "Самият термин Start Up не бива да се превежда като "фирма", обяснява Момчил. "За да бъдеш такъв, ти трябва да имаш висок ръст. Както Гугъл е станал мирлиардна компания за 3 - 4 години, така и ти, чрез високите технологии, трябва да можеш да започнеш от нулата, с един компютър и да измислиш иновация, която да направи компанията ти да струва баснословна сума пари".

 

Момчил е убеден, че онова, което технологиите дават като възможност, не може да се сравни с реалния бизнес. "Фабриките не могат да започнат от нулата и да станат милиардни компании толкова бързо, колкото технологичните компании. Ето защо смятам, че с тези прекрасни компютърни специалисти България има възможност да ускори растежа на икономиката си много повече отколкото държавите, които разчитат на други индустрии", казва предприемачът.

 

Той разказа историята си за DarikFinance.bg в промеждутъка между две бизнес срещи и на път за голяма конференция в щатите, на която е поканен да се изяви като лектор. Смее се на въпроса ми по колко часа на ден работи, защото това се случва през по-голямата част от денонощието. Въпреки всичките си ангажименти и популярност Момчил Кюркчиев все още се затруднява да убеди близките си, че е постъпил правилно като е напуснал Google, за да основе собствена компания. Сега е поел по по-рискования и по-трудния път, но ако успее, ще е един от поредните поводи за национална гордост.