По ирония на съдбата, онези, които дръпнаха спусъка на глобалната финансова криза, може да се окажат спасителите, които ще ни извадят от нея. Според Морийн Фарел от CNN Money може да се очаква, че гиганти като Lehman Brothers и  Washington Mutual, чиито имена се превърнаха в синоним на колапса от 2008 година, ще дадат тласък на фондовия пазар и ще внесат динамика в търговията с облигации, при това още през следващите два месеца. Причината е, че двете дружества са готови да изплатят $ 15 млрд. на кредиторите си до средата на април. Това е първото плащане по задълженията им от септември 2008 година, когато двете дружества потърсиха защита от кредиторите.

За да си представим как Lehman Brothers и Washington Mutual ще раздвижат пазара, трябва да се проследят кои са кредиторите им, които ще получат големите парични траншове. Така ще бъде лесно да се види към какви активи е най-вероятно да бъдат насочени тези пари, когато бъдат изплатени. Но със сигурност ще има насочване на капитали към борсата и държавните ценни книжа.

Въпросните $ 15 млрд., разбира се, са несъпоставими с огромната инжекция от $ 712.4 млрд. ликвидност, която Европейската централна банка направи на банките в Европа. Там обаче банките предпочетоха да задържат тези пари на депозити в ЕЦБ, докато парите, които Lehman и Washington Mutual ще изплатят на кредиторите си, едва ли ще останат затворени в депозити. По-скоро може да се очаква, че получателите на парите, сред които има предимно инвестиционни дружества, ще насочат кеша в акции, облигации и имоти. Възможно е част от парите да бъдат насочени към високодоходни рискови книжа със статус "junk". Предположението е свързано отново с профила на компаниите-кредиторки, които ще получат плащанията. Сред тях има хедж-фондове, които са известни с апетита си към по-рискови стратегии.

В статията се посочва, че Lehman Brothers и Washington Mutual се готвят да се откажат от съдебната защита от кредитори, защото вече са извършили нужните реорганизации са си стъпили на краката. Washington Mutual мята да се откаже от съдебната си защита на 15 март. Това очзаначава, че от тук нататък не съдът, а новоназначените бордове на директорите ще вземат решенията, с които двете инвестиционни дружества ще се управляват. Макар че важна част от подразделенията им бяха разпродадени (интерес към  British bank Barclays и Nomura Holdings придобиха търговските и банкови операции на Lehman през 2008 г., а JPMorgan Chase купи част от активите на Washington Mutual), двете дружества все още имат запазени структури, които могат да продължат да работят. Това ще бъде необходимо, тъй като с първите траншове, задълженията към кредиторите не се изчерпват.

Lehman ще плати $ 10 млрд. , като плащанията ще започнат още през следващата седмица. Washington Mutual пък подготвя да изплати $ 5 млрд. , като процесът ще стартира до 10 дни. По силата на договори, кредиторите им имат да получават средства през следващите години.