Броят на пътниците, обслужени на Летище София е намалял през октомври спрямо ноември с 6,8 на сто, съобщиха от столичния аеропорт. Спадът на пътническият поток се дължи на преустановените полети на Sky Europe („Скай Юръп”) до Виена, като броят на пътниците по тази водеща за софийското летище дестинация е намалял с 30 процента.

Въпреки кризата в авиационната индустрия, за периода януари – октомври 2009 г. главните пазари за Летище София продължават своето развитие. Най-голям е броят на пътувалите до Великобритания – 227 745 излетели пътници, което е ръст от 9 на сто спрямо същия период на миналата година. Втората позиция е за Германия, с общо 133 367 заминали пътници по шестте дестинации във федералната държава, свързани с директни въздушни линии от Летище София.

Италия е пазарът, който отчита най-бърз темп на развитие за последната година, отбелязвайки ръст от 20 на сто спрямо десетте месеца на 2008 г. с излетели 110 860 пътници. Редовни полети от Летище София се изпълняват до четири дестинации на Апенините – Рим, Милано, Венеция и Бергамо.

Испания e друг водещ пазар, който също бележи ръст на пътническия трафик в сравнение с миналата година. До Мадрид, Барселона, Валенсия, Малага, Аликанте и Палма де Майорка са летeли 113 707 пътника. Това е с 18 на сто по-висок трафик в сравнение с аналогичния период на 2008 г.

Летище София е в подготовка за предстоящия зимен туристически сезон, който ще стартира през втората половина на месец декември. Наред с традиционните посетители от Великобритания, Русия и Дания, туристи за българските ски курорти се очакват и от Германия, Полша, Ирландия.