Година след като бе въведена екотакса за тънките до 15 микрона, най-много замърсяващи природата торбички, разширяването на обхвата и за всички дебелини пликчета взриви постигнатото относително съгласие по проблема "торбички" между бизнеса и Министерството на околната среда.

Българската Асоциация Полимери /БАП /поиска отмяна на Наредбата за определяне размера на налога и организира дискусии за полиетиленовите торбички в няколко града - Велико Търново, Благоевград и София. В Българска стопанска камара днес, ще има кръгла маса на тази тема, а утре е обявен протест на фабриките в столицата.

"Имаме няколко конкретни предложения към екоминистерството. Едното е Наредбата да се отмени и да се проведе диалог между бизнес, потребители и експертите на Министерството на околната среда и водите(МОСВ) и да се създаде реалистичен за сегашната ситуация на криза взаимно приемлив документ." Това заяви за Информационна Агенция "Икономика" Антоанета Перникова, председател на БАП . Според нея сегашните промени са приети набързо, без да бъдат обсъдени с производителите на полиетиленови торбички.

Според организацията новата такса от 35 ст. на торбичка ще доведе до значително увеличаване на разходите на всяко домакинство за закупуване на полиетиленови или други торбички.

България щяла да стане страната с най-висока такса в ЕС при най-нисък стандарт на живот. Производителите на торбички се опасяват от разрастване на фирмите-дистрибутори и търговци които работят в сивата икономика и че ще се увеличи нелегалния внос на полиетиленовия артикул.

Между 3000 и 6000 души, ангажирани в отрасъла, ще останат без работа, твърдят още от Асоциацията.

Няма да се отменя наредбата, при въвеждането на продуктовата такса, обясни своето категорично становище екоминистърът Нона Караджова.

По думите й преди година, от МОСВ са се съобразили с производителите на полиетиленовите торбички и са им дали време да пренастроят производствата си. Таксата влезе в сила само за най-замърсяващите околната среда най-тънки торбички.

„Обещах дебелите торби, които се използват многократно да не се облагат, ако бизнесът организира тяхното депозитно събиране обратно и рециклиране“, добави Караджова.

„Въвеждането на по-висока такса е правилен ход на МОСВ“, категоричен е и коментира Тодор Бургоджиев, председател на организацията ЕКОПАК за оползотворяване на отпадъци от опаковки. Той обясни, че полиетиленовите торбички и сега трябва да се изхвърлят в контейнерите, където се събират пластмасови отпадъци и да се рециклират с тях. Организацията има инсталация за преработка на пластмасови отпадъци. Но при торбичките рециклирането е възможно само ако те се съират в затворена система.

„Привърженик съм на хартиените торби. Те по-лесно се рециклират , по екологични са за околната среда“, добави Бургоджиев.

Той препоръча търговците да минат към такива или към торби от непромокаема тъкан с полиетиленови нишки, които се използват многократно, перат се и могат да се сгъват и прибират в чантата.