Личните карти вече ще са снабдени с чип. Той ще съдържа цялата информация за гражданина. В личната карта ще бъде вграден и електронен подпис. 

Това предвижда Законът за електронната идентификация. Текстовете, които бяха приети на първо четене в парламента, ще позволят достъпа до електронни услуги. Те са и в изпълнение на ангажимента на правителството въвеждането на електронното управление.

Законът се предлага и заради регламент на Европейския парламент от 2014 г., свързан с електронната идентификация и удостоверителните услуги при електронни транзакции на вътрешния пазар. Издаването на лични карти с чип се предвижда да стартира през 2017 г.

"Удостоверението за електронна идентичност ще се издава със срок на валидност 5 години", обясниха депутати пред "Дартс нюз". 

"Отваряме вратата на хората към Европа и на Европа към тях", заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова. И допълни, че това ще даде достъп на всички българи до електронните услуги и е първата голяма крачка към електронното управление.

Законът предлага няколко начина на електронна идентификация и не задължава хората да изберат само една. Той ще влезе в сила след приемането му на второ четене.