Представители на страните-членки на Европейския съюз, събрали се днес на среща на върха в Брюксел, изключиха новите програми за финансово подпомагане, защото смятат, че първите знаци на възстановяване на икономиката са налице.

Новите бюджетни програми за стимулиране на икономиката не са оправдани, а вниманието трябва да се насочи към консолидация, се посочва в проекта. Страните от ЕС ще подкрепят икономиката със средства, възлизащи на 5% от Брутния вътрешен продукт за 2009 и 2010 г., за да подпомогнат възстановяването й след свиване с 4%, очаквано за тази година. Новите мерки са свързани със затягане на правилата за надзор на банковия сектор чрез създаването през 2010 г. на три паневропейски органа, които да се уверят, че страните-членки работят съгласно новите правила.

Ще бъде създаден и Европейски съвет за систематичен риск, който да наблюдава и анализира рисковете, свързани с икономическата стабилност. Документът ще бъде подложен на крайно приемане от държавните глави и правителствата в ЕС. БГНЕС