Лихвите по депозитите са намалели с два проценти пункта за една година, докато цената на потребителските кредити е спаднала с около половин пункт. Това съобщи за Дарик финансовият анализатор Иван Стойков. И през юли се запазва тенденцията за намаление на лихвите и при влоговете, и при заемите. Необичайно за летния сезон има по-голяма активност на кредитния пазар в сравнение с минали години.

Броят на отпуснатите кредити се увеличава в сравнение с минали години, но намалява размерът на заемите, отчита Иван Стойков. За година спадът на цената на потребителските кредити е около половин процентен пункт. „При потребителските кредити, при техните разновидности пониженията са еднакви и сравнено с ипотечните кредити са по-ниски. При жилищните заеми виждаме, че тези, които се отпускат в евро, претърпяват най-големи корекции и в рамките на година са поевтинели най-чувствително – с 1,3 процентни пункта и с 0,75 процентни пункта са поевтинели левовите ипотечни заеми”, каза Стойков

Депозитите продължават да бъдат във фокуса на внимание на банките. „В един момент лихвите ще спрат да падат, защото няма процес, който да е безкраен. Виждаме, че дори в летните месеци банките показаха някаква активност по отношение на кредитните продукти и се надяваме, че в един момент погледът на банките ще се обърне вече по преимуществено към заемите и корекцията на техните условия, понижение на лихви, такси и така нататък, и вече от своя страна депозитите да останат малко по-встрани от погледа на банките и да не са чак толкова масово променяни техните условия и от толкова голям брой банки”, каза анализаторът.

Спадът при лихвите по депозитите вероятно ще продължи поне до октомври-ноември.