Лондонското сити ще се превърне в офшорна зона за търговия с китайския юан, пише Financial Times. По този начин Великобритания ще влезе в ролята на мост между инвеститорите от Азия и европейския общ пазар, а юанът ще получи допълнителна подкрепа, засилваща позициите му като световна валута.

Финансовият министър на Великобритания Джордж Осбърн подписа сделка за сътрудничество с Хонконг, който е в световният център за търговия с юани в момента. Осбърн коментира това като проява на доверие от страна на азиатските инвеститори към Лондон и качествата му на значителен финансов център. Според Осбърн благодарение на това партньорство Лондон ще може да се възползва от растежа на китайскта икономика.

По силата на подписаното споразумение, предстои да бъдат разработени деноминирани в юани инвестиционни продукти, да се структурира система за клиринг и сетълмент на сделки с такива активи.

Монетарните власти в Хонконг допълват, че смятат да удължат часовете за платежната си система, за да може да се синхронизира с търговията в Лондон.

През последните две години се наблюдава нарастване на търговията, извършвана в юани. През 2010 година нейният обем е бил с 0.7% по-висока, а през първите 6 месеца на 2011 година е имало нарастване от 9%, съобщава Financial Times.