Германия, която властно изисква от останалите страни в Европа да пестят, да се ограничават и да затягат коланите, сама не успява да постигне онова, което налага на останалите. По данни на германският вестник Spiegel Берлин сериозно се разминава с целта си за икономии през 2011 година. С действията си през настоящата 2012 година Берлин продължава да дава лош пример.

Институтът в Кьолн е изчислил, че страната не е изпълнила и наполовина от това, което обеща пред Европа и така вместо да даде пример за подражание, по скоро се превръща в обект за критики. Едва 42 от целта за свиване на бюджетните разходи е изпълнена от Берлин. Правителството трябваше да намали разходите си с € 11.2 млрд. , а е успяло да свие разходите си с едва € 4.7 млрд.

Правителството не успява да се справи със задачата и в първите месеци на тази година, през която са планирани икономии в размер на € 19.1 млрд. На общините ще бъде забранено да вземат нови заеми през тази година, а правителството ще може да увеличи дълга си с не повече от 0.35% от БВП, което в пари означава заемането на ресурс от максимум € 9 млрд.

Новината се появява преди още да е изстинала другата новина за споразумението между 25 страни-членки на Европейския съюз за сключването на пакт за финансова стабилност. Той ги задължава да са много по-дисциплинирани във финансите. Инициативата изисква от държавите да се придържат към балансирани бюджети и към определено ниво на външна задлъжнялост, което е еднакво за всички държави.

Целта на пакта е да застрахова Европа от ситуация, в която някоя държава повтаря примера на Гърция, застрашавайки останалите.

Шпигел съобщава още, че Германия ще бърза с налагането на таксата върху транзакциите в Европа. До средата на тази година трябва да бъде финализирана нормативната база за въвеждането на този данък. Франция и Германия са най-големите му поддръжници. Според изчисленията, чрез този метод ще се генерират годишно по €57 млрд.