Има възможност протестиращите вече 37-и ден металурзи от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали да получат забавените си заплати преди Великден. Добрата новина съобщи на среща в областната управа на града финансовият министър Симеон Дянков и думите му бяха посрещнати с аплодисменти и викове „Победа".
 
Финализирана е сделката със собственика на комбината Валентин Захариев за „Горубсо-Мадан" и сега остава той да удържи думата си, и след като парите от продажбата на мината постъпят, да се разплати с работниците от комбината в Кърджали, уточни министър Дянков.
 
Работниците обаче не вярват на Захариев. Те продължават с протестите си. Не са се отказали и от намерението в сряда да ги пренесат в столицата. Те се съгласиха с Дянков, че най-лошият вариант е предприятието да бъде обявено в несъстоятелност, тъй като това би означавало да получат парите си след около година и да изгубят препитанието си, което ще се отрази на целия регион в икономически и социален план.
 
Хората обаче бяха категорични, че в никакъв случай не искат недоволството им да бъде политизирано, подчертавайки, че исканията им са изцяло икономически - да получат парите си.
 
По-рано вчера министър Дянков каза, че в момента се водят преговори с идеята комбината в Кърджали да има нов собственик. Една българска и две чужди фирми участват в преговорите. За да приключат те успешно обаче се налага да бъдат опростени част от задълженията на настоящия собственик Валентин Захариев, който пък се оказал най-големият кредитор чрез поставени лица и фирми на собственото си предприятие, посочи Дянков.
 
До момента е ясно, че задълженията възлизат на близо 360 млн. лева, каза той. Според министъра нов собственик е най-добрият вариант за ОЦК в Кърджали, което обаче на практика означава работниците да проявят още търпение без да е ясно кога точно ще получат забавените си възнаграждения. Според него банките-кредитори са склонни да опростят част от дълговете на завода, разбирайки че в противен случай нов собственик трудно би се наел да инвестира и те могат да не възвърнат парите си.
 
Дянков посочи още, че лошото състояние на ОЦК не е следствие от финансовата криза, защото в момента двата най-печеливши бранша в света са металургията и фармацевтиката.