Разходите на "Лукойл България" за закупуване на нефт за последните девет години, не са с 6.8 милиарда лева повече от цените на борсата, а с над 1 милиард лева по-малко от евентуалните разходи за нефт по средногодишни борсови цени.

 

Това пише в прессъобщение на "Лукойл България" по повод съмненията, повдигнати от анализ на мозъчен тръст, за ощетяване на бюджета от страна на компанията чрез цените на суровия петрол.

 

В Методиката на "Лаборатория управление на рискове", ръководена от бившия премиер Иван Костов, като изходна база са използвани данни, предоставени официално от Агенция "Митници", за количеството внесен в страната суров петрол, изчислено в тонове. Според тях един тон нефт съдържа 6.289 барела, пишат от "Лукойл България".

 

Водата и различните сортове нефт са с различна маса и относително тегло - докато един тон чиста вода действително съдържа 6.29 барела /един барел е почти 159 литра/ то за един тон суров нефт сорт Брент е прието, че съдържа около 7.57 барела, а един тон суров нефт сорт Urals - около 7.26 барела, посочват от нефтопреработвателното предприятие.

 

В допълнение, всяка отделна доставка на суров петрол се заплаща на конкретна цена по конкретен валутен курс за съответния ден, а не според средногодишните им стойности. В някои от изследваните години тези стойности са отбелязвали отклонения над 100% и дори над 200% в рамките на годината.