Руският петролен гигант Лукойл се интересува от строителството на вятърни електростанции, съобщи президентът на корпорацията Вагит Алекперов по време на лекция пред студенти в град Перм. Обсъжда се възможността за строителството на подобен род станции в регионите от стратегически интерес в чужбина - България и Румъния.

В качеството на приоритетни направления, по думите му, в момента се разглеждат хидро- и вятърната енергетика, а също слънчевата и геотермалната енергетика.
Надяваме се, че още през 2010 г. Лукойл може да стане първата руска енергийна компания, притежаваща вятърни електростанции, каза той. Един от първостепенните проекти за съвместна реализация може да се превърне Ейската вятърна електростанция в Краснодарски край, отбеляза Алекперов, уточнявайки, че в момента компанията проучва различни участъци за строителството на пилотна вятърна електростанция.

Един от перспективните райони е крайбрежието на Каспийско море, в близост до град Лаган. Но освен това се обсъжда възможността и за строителството на вятърни електростанции в регионите от стратегически интерес в чужбина - България и Румъния.

В момента Лукойл разработва проект за създаване на мрежа от енергийно ефективни бензиностанции. Първата подобна бензиностанция, снабдена с енергийна инсталация, работеща със слънчева енергия, ще бъде открита по време на инвестиционния форум в Сочи.

Поставянето на фотоелектрически модули на бензиностанциите ще позволи да се намалят обемите на закупувана електроенергия с 30%. БГНЕС