Базирани единствено на три снимки и на лъжа относно нашите инвестиции, опитват да ни опозорят и да създадат за нас изкривена представа, която не отговаря на действителността. Това пише председателят на Управителния съвет на LIC33 Пиер Луврие в писмо до премиера Бойко Борисов.

Инвеститорът подчертава, че веднага, щом премиерът му предостави възможност, ще покаже даде пълна информация за сделката. "Ще Ви представим всички аспекти, доказващи, че ние сме просто западни предприемачи, желаещи да разрешат сложна ситуация и да структурират плащането на дългове към КТБ".

"Дружествата, които придобихме, се справят отлично, като изключим изкуствените атаки, с които те непрекъснато се сблъскват, атаки, инспирирани от онези лица, злоупотребяващи с властта на държавата за собствените си цели. Ние вярваме в тези дружествата и техния огромен потенциал, в служителите им и в България. Както се ангажирахме, действително дължимите на КТБ суми ще бъдат изцяло заплатени с участието на първокласни международни банки. Това рефинансиране ще бъде извършено при пълна прозрачност, в координация с екипа на правителството в рамките на един процес, следващ най-стриктните международни пазарни стандарти. От това ще спечелят всички българи", пише още Луврие.

Той заявява, че "продавачът е продал окончателно... Ние поехме ангажимент да заплатим цена от 900 милиона евро в дългове като стойност на предприятието, която намираме за висока, предвид тежестта и сериозността на атаките срещу дружествата, но въпреки това все още държим на принципа на изплащане на всичките задължения".

"С уважение молим правителството да уважи принципа на върховенство на закона, неприкосновеност на частната собственост, свободата на предприемачеството, и нашата лична сигурност - нещо, което бихме очаквали във всяка държава - членка на ЕС", добавя Пиер Луврие, вероятно визирайки плана за промени на българското законодателство, с които прокуратурата ще може да разваля частни сделки, ако те представляват заплаха за националната сигурност.